Ugrás a tartalomra

Új tulajdonosra vár az egykori Hámor Étterem

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. január 17. szerda 18:38
A kultikus épületet hosszú évek óta árulja a tulajdonos Bükkvidéki Vendéglátó Zrt.
Bejártuk a néhai Hámor Éttermet. Fotó: Mocsári László

"Pár pohár bor, pajkos Ámor és a mámor végtelen, ez a Hámor étterem" – még a szóviccekben amúgy hagyományosan erős kollégám, Bájer Máté is elismerően csettintett, mikor felolvastam a szerkesztőségben ezt a mondatot. A rímhányó Romhányi bizonyára még tudott volna rajta csiszolni, de reklámszlogenként azért így is működik: ezzel hirdette magát az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő Hámor Étterem.

A Kiss Ernő út szomszédságában található, szebb napokat is megélt épület néhány hete ismét a figyelem középpontjába került, tulajdonosa a Bükkvidéki Vendéglátó Zrt. ugyanis újból meghirdette azt. Ennek apropóján látogattuk meg a Hámort, ahol alkalmi tárlatvezetőnk, Debreceni László kísért a hatalmas ingatlanon. A cég gondnoka egészen jól ismeri az épületet, a hetvenes években ugyanis szakácstanulóként ez volt a gyakorlati helye.

Elmondja: bár a Hámor elsőre földszintesnek tűnik, ez csupán illúzió, emeletes épületről van szó. „Annak idején az épület elé hordtak rengeteg földet itt alakították ki az étteremre jellemző hatalmas, több szintes teraszt, amire olyan szívesen emlékszik mindenki, aki valaha járt itt. Az ingatlan ennek ellenére emeletes, ahol a földszinten volt a cukrászüzem és raktárak, az emeleten pedig a konyha, az étterem és a presszó” – meséli Debreceni László hozzátéve, annak idején az a szóbeszéd járta a Hámor munkatársai között, hogy nem véletlenül lett ilyen a kialakítás: Ciprusban, vagy Máltán van egy hasonmása, annak idején arról mintázták. 

A rózsa még virít. Fotó: Mocsári László

Megkopott régi fény

Megkerülve az épületet hátulról raktárak, irodák ablakai tűnnek fel, de látni még azt is, hogy annak idején hol pakolhatták az árut. „Ott fent, az ablakok mögött játszottak a zenészek!” – mutat a gondnok a homlokzatra. A falak kopottak, itt-ott a vakolat is pereg, a néhol törött ablakokban viszont még mindig fent vannak a régi függönyök. Mintha csak néhány hete mentek volna haza a muzsikusok, a dolgozók, na meg az utolsó vendégek. 

A növényzet kissé elburjánzott és a kerti bútorok is hiányoznak, a régi képeslapokról, fotókról ismerős terasz azonban még így is felismerhető. Sőt, még azok a képen látható rózsabokrok is megvannak, némelyik most is virít. Belépve az épületbe egy régi drapérián akad meg a szemünk először, rajta felirat hirdeti: "A Bükkvidéki Vendéglátó HÁMOR étterme". Azt viszont, hogy mindez már múlt idő mi sem jelezhetné jobban, mint hogy a tábla ma már a falnak támasztva pihen. 

- A főbejáraton belépve balra volt a presszó, szemben a ruhatár, jobbra pedig a nagyterem, amit három részre lehetett osztani. Harmonika-szerűen lehetett kinyitni, bezárni a paravánokat, viszont, ha egybenyitottuk, az egész hatalmas rendezvényterem volt. A most látható szőnyegpadlót később tették le, az belső terek eredetileg szinte mindenhol parkettázva voltak - meséli Debreceni László. elmondása szerint a tágas terek és a hatalmas kert miatt annak idején kedvelt helyszíne volt a Hámor báloknak, esküvőknek osztálytalálkozóknak is. 

Falnak támasztva. Fotó: Mocsári László

A legkorszerűbb volt

A fennmaradt dokumentumok szerint a Hámor 1959-ben nyitotta meg a kapuit, és különleges adottságai miatt évtizedekig az egyik legkorszerűbb vendéglátóhely volt Miskolcon. A Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat által üzemeltetett étterem komplex központ volt. Az LKM üzemi konyhája mellett rendezvényeket tartottak itt, és sok vendéglátásban tanuló fiatal itt végezte gyakorlatát. Egyikük volt (kalauzunk, Debreceni László mellett) Csorbáné Antalóczi Alíz az egyik népszerű belvárosi vendéglátóhely vezetője is, aki a nyolcvanas évek végén a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Intézet (a mai Szentpáli - a szerző) tanulójaként lett a Bükkvidékiben gyakornok. 

- Első évben mikor a tankonyhára jártunk még működött az étterem és a cukrászüzem is, de sajnos a következő évben már csak az oktatási tevékenység maradt meg. Mi akkoriban még nem igazán ismertük az épület történetét, de természetesen sokaktól hallottunk róla, főleg az itt tartott rendezvényekről. Mindig lenyűgözött minket a hatalmas terem, gyönyörű volt belülről. Sajnáltuk, hogy vége lett, de azt nem pontosan tudtuk, miért zárt be. Akkor úgy gondoltuk, biztosan a rendszerváltás pecsételte meg a sorsát – mondja.

Három részre volt osztható. Fotó: Mocsári László

Eladnák

Azt, hogy pontosan miért is került lakat a Hámorra, pontosan nem sikerült kideríteni. Ami biztos: az étterem bezárása után a rövid ideig diszkó, a kilencvenes években pedig bútorbolt is üzemelt itt. Utóbbit több vállalkozó is üzemeltette. 

A folyamatosan pusztuló épület több mint tíz éve áll üresen, évek óta eladó, a tulajdonos több százmillióért hirdeti szinte minden létező módon, felületen. 8500 négyzetméteres telken található a 3000 négyzetméteres ingatlant jelenleg százhetvenötmillió forintért hirdetik. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!