Ugrás a tartalomra

Vegyipari Pályaorientációs Napot tartott a Miskolci Egyetem

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 17:47
Jó szerencsét a vegyiparban! - így köszöntötték a vegyipari életpályamodell népszerűsítésére rendezett eseményre érkezett általános- és középiskolás diákokat az egyetemen. 
Fotók: ME

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye vezető iparágához kapcsolódó egyetemi képzések és a továbbtanulási lehetőségek bemutatására ötödik alkalommal rendezte meg a Vegyipari Pályaorientációs Napot, a Petrolkémia, a BorsodChem és a KISS Cégcsoport kezdeményezésére a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara, valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) együttműködésével megvalósuló eseményre idén mintegy ötszáz diák érkezett a campusra.

„A kezdeményezésnek már hat éve is komoly létjogosultsága volt, napjainkban azonban még erőteljesebben jelentkezik az az igény, hogy az egyre bizonytalanabbá váló és változó világban egy olyan karrierlehetőséget nyújtó szakmát mutassunk be a fiataloknak, amely hosszú távon biztos megélhetést és kiszámítható szakmai életutat jelenthet számukra” - mondta Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR és kommunikáció területért felelős elnökhelyettese, akinek meggyőződése szerint a kazincbarcikai vállalat a vegyipar valamennyi szakmáján átívelő karrierpályákat kínál. „A vegyipari munkáltatóknak a szükséges létszámú és megfelelő felkészültségű munkaerő biztosításához nagyon szoros együttműködésre van szükségük az oktatási intézményekkel. Aktívan részt kell vennünk az oktatási struktúra alakításában és olyan újszerű toborzási módszereket kell alkalmaznunk, amelyekkel a még jóval a pályaválasztás előtt álló korosztályt is meg tudjuk szólítani” – hangsúlyozta.

A MOL Petrolkémia ötödik alkalommal vett részt a Miskolci Egyetem által szervezett pályaorientációs napon. Elmondták: a társaság növekedéséhez szükség van az új, tehetséges munkaerőre, a jövő szakembereire, olyanokra, akik fiatal koruktól kezdve ismerik azt az ipari környezetet, amelyben felnőttként dolgozni fognak. Ahhoz, hogy a gyerekek mérnöki pályára lépjenek, a természettudományok szeretetét már minél korábban fel kell fedeztetnünk velük, aminek nagyszerű platformja a Miskolci Egyetem rendezvénye - hangzott el a MOL Petrokémia részéről.

Az előző évekhez hasonlóan most is a Tiszaújváros és vonzáskörzetébe tartozó olyan általános, és középiskolásokat hívtak meg a rendezvényre, akikkel régóta szoros kapcsolatban áll a vállalat. A Vegyipari Pályaorientációs Napon a diákok maguk végezhettek kísérleteket vagy próbálhatták ki az egyetem hat, duális formában elérhető képzését. Saját duális tanulóiktól pedig első kézből kaptak információt arról, milyen is a MOL Petrolkémiánál tanulni - ismertették. 

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban működő KISS Cégcsoport vállalkozásai szakirányú szolgáltatásaik révén számos területen jelentős kapcsolatokat építettek ki a borsodi régió nagy vegyipari vállalataival – tájékoztatott Kiss László tulajdonos, a cégcsoport vezetője. Energetikai vonalon a KISERŐ Kft. játszik jelentős szerepet az ipari parkban működő vegyipari vállalkozások ellátásában. A társaság elsősorban a Miskolci Egyetem villamosmérnöki és erősáramú villamosmérnöki képzésein végzett hallgatóknak kínál munkalehetőséget. A KIS Kft. szerelőipari vállalkozásként pedig a gépész területen végzettek számára jelent vonzó munkahelyet, komoly továbbképzési és karrierlehetőségekkel. 
Az ÉMK Kft. a vegyipari veszélyes hulladékok ártalmatlanításában, energetikai és egyéb típusú hasznosításában szerzett sokrétű tapasztalatot, a cég gépész- és vegyésztechnikusok, anyag- és vegyészmérnökök, vegyipari gépészek számára ajánl fejlődési lehetőségeket. Az analitikai kémia iránt érdeklődők pedig a KISANALITIKA Kft.-nél számíthatnak érdekes munkát, biztos megélhetést nyújtó állásra - emelte ki Kiss László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!