Ugrás a tartalomra

Venczel-Tóth Evelin: Top 5 könyvélmény 2020-ban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 10. vasárnap 15:24
Ezek voltak az elmúlt év legjobb hazai megjelenései a miskolci vlogger szerint.
Venczel-Tóth Evelin vlogjában osztja meg könyves tapasztalatait

Venczel-Tóth Evelin a Csodamalom Bábszínház társulatának tagja, nem mellesleg könyvrajongó. Az olvasással nyert élményeit, tapasztalatit pedig vlogjában, a Pergamenre hányt szavak nevű Youtube-csatornán osztja meg, ami immár két és fél éve működik, és közel 300 videót nézhetnek meg rajta a könyvek szerelmesei. Evelint arra kértük, készítsen egy 5-ös listát arról, mik számára az elmúlt év legjobb hazai kiadványai. A miskolci vlogger minden esetben meg is indokolta a döntését.

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Az egyik legkönnyebben olvasható és legszebb klasszikus Harper Lee rasszizmusról és kirekesztettségről szóló könyve, amely még most is – sajnos – aktuális és fontos mű. Az 1930-as évek Amerikájában Fürkész szemszögén keresztül láthatjuk egy kisváros életét. A történet első fele a kislány és bátyja, Jem világgal való ismerkedését mutatja be, amit fenekestül felfordít apjuk munkája, ugyanis Atticus az egyetlen ügyvéd, aki kiáll egy színes bőrű férfi mellett, és elvállalja a pert. Az írónő saját élettapasztalatából táplálkozó regénye remekül mutatja be a szülő-gyermek kapcsolatot, magát a tárgyalást és azt, hogy a megkülönböztetés nem kizárólag bőrszín alapján történhet, de minden esetben következményeket von maga után.

Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk
Szvetlana Alekszijevics belorusz újságírónő 1985-ben egyszerre két könyvet jelentetett meg a második világháborúról, az Utolsó tanúk volt az egyik. Mint minden könyvében, itt is monológokat olvashatunk azoktól az immár felnőtt emberektől, akik gyermekként élték át a háború megpróbáltatásait. Ez a dokumentumregény olyan emberekről szól, akiknek nem volt gyerekkora: a szüleik a szemük láttára haltak meg, koncentrációs táborba kerültek, vagy tizenévesként már harcolniuk kellett. Egy biztos: Alekszijevics csak azt írja le, ami nem maradhat kimondatlan.

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete
2020-ban sokan várták a titokzatos író, Elena Ferrante legújabb regényét, ami a nyolcadik magyarra fordított kötete. A helyszín most is Nápoly, a főszereplőnk pedig a kislány Giovanna, aki gyermeki naivitásából kamasszá érik, és hamar rájön, hogy egészen más a valóság, mint amit a szülei el akarnak vele hitetni. Ebben a fejlődésregényben az osztálykülönbség is megjelenik mint fontos probléma, mindehhez Ferrante bámulatos atmoszférát teremt, szépirodalmi stílusa pedig megunhatatlan.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Ez az önsegítő pszichológiai könyv széles perspektívát kínál a problémáink gyökerének feltárásához. Orvos-Tóth Noémi szerint egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Az Örökölt sors betekintést enged olyan öröklődő mintákba, érzelmi viszonyulásokba, amelyeket felmenőinktől vettünk át, és amelyek generációról generációra továbbadódtak. Az immár divatos családfakészítés mellett ez a kötet a genogramkészítést is szorgalmazza, amely a száraz tényeket érzelmi viszonyokkal és problémákkal egészíti ki, ezzel segítve az öröklött minták feltárását.

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Nagy sikert aratott a Netflix által megfilmesített Vaják sorozat, amelynek 2020-ban mind a nyolc kötetét újra kiadták Magyarországon. Az utolsó kívánság a legelső rész, ami még nem regény, hanem egy fantasy novelláskötet, főszerepben Geralttal, a vajákkal, aki pénzért teszi el láb alól az embereket rettegésben tartó szörnyetegeket. Ez a könyv azért is érdekes, mert az egyedi és sötét világ mellett ismert mesék újragondolása is megjelenik benne.

További hírek

Olvasnivaló