Ugrás a tartalomra

Séfsapkákkal értékelték a franciák a miskolci éttermeket

Létrehozva
Az egyik legrangosabb francia éttermi kalauz inspektorai járták inkognitóban Miskolc éttermeit, szigorú szempontok szerint osztva a minősítéseket, amelyeket a sapkák szimbolizálnak.
Kép
francia_elismeres_vegallomas_230250926-ot_20.jpg
Séfsapkákkal minősített a Gault&Millau éttermi kalauz. Fotó: Osztie Tibor

Elmondhatjuk, a vármegyeszékhely nem szerepelt rosszul, több étterem is megszerzett két sapkát a négyből, ami a gurmé – franciásan: gourmet – kritikusoknál egy nagyon szép eredmény. Az értékeléseket az a Gault&Millau étteremkalauz adta, amely Franciaországból indult és ma a világ egyik legismertebb gasztronómiai iránytűje.

A neves kalauz értékelései teljes inkognitóban zajlanak, az inspektorok névtelenül, saját költségükön látogatják a helyeket, majd szigorú szempontrendszer alapján pontozzák az éttermeket. A legfontosabb kritérium az ételek minősége, de figyelembe veszik az alapanyagok eredetiségét, a tálalást, az étterem hangulatát, a kiszolgálás színvonalát és az ár-érték arányt is. Értékelésük egytől húsz pontig terjed, amelyhez „séfsapkákat” rendelnek. A magyar kiadásban 1-től 4 sapkáig lehet hozzájutni.

A két sapka országos szinten már kiemelkedő minőséget jelent.

Kép
francia_elismeres_vegallomas_230250926-ot_09.jpg

A rangos szakértői csapat ezúttal a legjobb éttermek közé sorolta két séfsapkával a miskolci Végállomás Bistro & Wine és az Avalon Ristorante éttermeket, amelyekről mi eddig is tudtuk, hogy nagyszerűek, ezentúl „papírjuk” is, akarom mondani: séfsapkájuk is van róla. Kettő.

Darab Ádám, a Végállomás étterem séfje tizenhat évvel ezelőtt kezdte a pályáját, négy éve léptették elő séffé. A Gault&Millau-tól kapott értékelésről elmondta, minden séfnek és minden szakácsnak, sőt, a vendégeknek is nagyon fontosak ezek az éttermeket minősítő kalauzok. Utóbbiaknak eligazodást jelentenek az éttermek világában, nekik pedig motivációt adnak és visszacsatolást jelentenek a munkájukról. És ki nem szeretne bekerülni egy ilyen rangos, nemzetközi éttermi kalauzba?

Kép
francia_elismeres_vegallomas_230250926-ot_02.jpg

– Nagyon-nagyon örülünk, hogy bekerültünk ebbe a kiadványba, a két sapka egy szép eredmény, úgyhogy nagyon büszkék is vagyunk magunkra most. Ez a szakma sokszor azért az egóról is szól, jól esik az embernek az elismerés – emelte ki. 

Hangsúlyozta, a szakmában nagyon fontosak a hasonló minősítések. Különösen, ha a top három kalauz valamelyikéről van szó. A Gault&Millau ott van ebben a háromban. A nemzetközi mezőnyben megszerezni két sapkát a négyből komoly elismerés.

Kép
francia_elismeres_vegallomas_230250926-ot_21.jpg

– A két sapka azt jelenti, hogy ez egy kiváló minőségű konyha. Egyedi konyhai technológiákkal, egyedi alapanyagok felhasználásával. És amellett, hogy magas szinten dolgozik a konyha, magas szintű ételek készülnek, még van ebben egyéniség, egyediség is – ismertette a séf.

Elmondta, a Végállomás Bistro & Wine étterem már 26 éve működik és folyamatos volt a fejlődés, különösen az utóbbi években. A konyhán jelenleg heten dolgoznak, plusz a tanulók, őket egészítik ki a konyhalányok, akikkel együtt nagyjából bő tucatnyian állítják elő az ennivaló műremekeket. A céljuk az, hogy mindig előre lépjenek, fejlődjenek, mert aki nem megy előre, az lemarad. A miskolciaknak és a betérő turistáknak azt szeretnék megmutatni, milyen finomságok készíthetők a helyi alapanyagokból, azokat hogyan tudják felhasználni és a vendégek tányérjára tenni. Emellett persze nem maradhatnak ki náluk a nemzetközi konyha fogásai sem.

Kép
francia_elismeres_avalon_230250926-ot_02.jpg

Ezentúl az Avalon Ristorante sem jár sapka nélkül, hiszen szintén két séfsapkát érdemelt ki a Gault&Millau-tól. A miskolc-tapolcai olasz étterem tíz éve nyitotta meg kapuit. Számos elismerést zsebeltek be az elmúlt időszakban és mostantól ők is a legjobb éttermek között szerepelnek a francia étteremkalauzban. Szepesi Gábor, az étterem séfje elmondta, számukra nagy boldogság, hogy bekerültek a Gault&Millau kalauzába, ráadásul a jó minősítésnek számító két sapkával.

– Ez mutatja a szakmánknak és a munkánknak a gyümölcsét. Ami nagyon fontos, hogy ez egy csapatmunka, tehát én, mint séf veszem át ezt a díjat, de ez az egész csapatnak az érdeme. Számunkra az nagyon fontos, hogy mikor ide egy vendég bejön, akkor mosolyogva távozzon. Próbáljuk a szó szoros értelmében vendégül látni az embereket. Szeretnénk nekik élményt és olyan minőségű ételeket adni, amiért vissza fognak ide járni – fogalmazott a séf.

Kép
francia_elismeres_avalon_230250926-ot_01.jpg

Szerinte az ilyen minősítések, mint a Gault&Millau-é annak az elismerései, hogy jó úton járnak. Kiemelte, ők alapvetően az olasz konyhát és ízvilágot hozzák el Miskolcra. Nagyon szeretik a mediterrán ízeket, de hat rájuk a hely szelleme is, mivel itthon vannak Borsodban és Miskolcon, ezért nagyon fontos nekik az is, hogy az itteni ízeket is megmutassák.

– Előszeretettel használjuk a mediterrán és a borsodi ízvilágot, és a vendégek visszaigazolása szerint ez működik is – árulta el Szepesi Gábor.

Címkék

Ez is érdekelhet

Monstre nyári zenei fesztivál Miskolcon? Nem voltunk elkényeztetve eddig
MiskolcKultúraSzabadidőBulvárCelebhírek
Az elmúlt bő tíz év termése vékonyka, nagy nyári zenei fesztivállal adós maradt Miskolc.
Képgaléria
Rózsafüzér imádság
Rózsafüzér imádság a békéért Miskolcon
Miskolc
Miskolc papsága rózsafüzér imádságra hívott mindenkit a békéért Miskolcon, a Hősök terére október 25-én.
Képgaléria
A MOHU hulladékudvar roadshowja
A jövő a kukában indul: Miskolcon játszva tanították a szelektálást
MiskolcOktatásÉletmódKörnyezet
A MOHU hulladékudvar roadshow-ja Miskolcra is elért, nem is akárhogy. A fenntarthatóságot egy nagy játékká változtatva szórakoztatták a családokat szombaton.