A kocsonya igazi hungarikum, Miskolcon pedig külön kultusza van. Olyan étel ez, amiből mindenkinek van egy jó receptje – már aki szereti. Mert a kocsonyát vagy imádják az emberek, vagy egy ijedt fintor kíséretében siklik tovább a tekintetük az étlapon a görögsaláta felé. Nálunk azonban illik szeretni ezt a fogást, ami tulajdonképpen egy nagyon erősre főzött, majd megdermesztett húsleves. Bár idén a nagy dzsembori elmarad – a Covid miatt ez éven sem rendeznek Kocsonyafesztivált –, több kisebb program is született, ami a reszkető egytálétel szerelmeseit célozza.
A Miskolci Kulturális Központ (MKK) Kocsonyahétvégére vár mindenkit február 12-én és 13-án fél 11-től a Mexikóvölgy Rendezvényközpontban. Mindkét napon az Agyagbanda zenél majd, emellett egyéb érdekes programok is tarkítják az eseményt. Az ételkínálatban sertés- és füstölthúsos kocsonya, vadkocsonya, libamájas kocsonya, kocsonyalé, mazsolás túrós lepény, juhtúrós lepény, csülkös cipő, hurka, kolbász, forralt bor és tea is szerepel.
Lions Kocsonyaszombat
Következő héten, február 19-én az Első Miskolci Lions Klub tart tematikus jótékonysági rendezvényt: megnyitják a klub hagyományosan kocsonyát és forralt bort árusító „kuckóját”, amelynek bevétele a vakokat és gyengénlátókat segíti. Délután 3 órától a Tudomány és Technika Háza bejárata előtt élő zenével, tűzrakással, kocsonyával, forralt borral és teával várják az érdeklődőket.