Ugrás a tartalomra

Kelemen Didák előtt tisztelegtek

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 09:29
A templom- és iskolaépítő minorita szerzetes halálának 280. évfordulójára emlékezett a hétvégén Miskolc.

Vasárnap 16 órakor megemlékeztek a templom és a mellette található minorita rendház alapítójáról a miskolci Nagyboldogasszony minorita templomban: a Versbarátok Köre Tiszavidék apostola címmel irodalmi összeállítást mutatott be a szent életű szerzetes életéről, Zsekov Éva Mónika hegedűművész közreműködésével. Ezt követően Flach Antal zeneművész kutatásából előkerült ének hangzott el Kelemen Didákról, Lukács Zsófia és Kovács Kristóf előadásában. Az esti szentmisét Didák atyáért mutatták be és imádkoztak boldoggá avatásáért is. Az évforduló alkalmából ünnepi megemlékező szentmisét, Pawel Cebula a minorita rend tartományfőnöke celebrálta. Szentbeszédet Szalkai Zoltán József atya, minorita plébániai kormányzó mondott. Az eseményen beszédet mondott többek közt Mikita Gábor, a Miskolci Színészmúzeum Thália-ház színháztörténész-muzeológusa. Továbbá tiszteletét tette Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes is.

Mint azt megírtuk: nagyszabású ünnepségsorozattal tisztelgett a város Kelemen Didák (1863-1744) minorita szerzetes előtt, április 28-ai jubileumi emléknapjához kötődően. A szent életű, erdélyi származású ember Miskolcnak és az itt élőknek áldozta élete legnagyobb részét. Amellett, hogy a város képét ma is formáló ikonikus épületeket épített, vállalta a pestises betegek ápolását, lelkigondozását és temetését. Boldoggá avatása 1748 óta folyamatban van, amely ha megvalósulna, Miskolc római katolikus zarándokhellyé válhatna.

- Úgy gondoltuk, hogy arra az alkotó munkára, amit Kelemen Didák végzett városunkban, emlékezni kell és nagy formátumú személyiségét fontos megünnepelni. 1729-ben, több minorita szerzetessel együtt költözött Miskolcra. Ezért az Élterő Lélek Alapítvánnyal, a minorita renddel, a miskolci minorita plébániával, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével (KÉSZ) és a Kelemen Didák Kollégiummal összefogva olyan programokat találtunk ki életműve bemutatására, amelyek széles körű érdeklődésre tarthatnak számot minden korosztályból – nyilatkozta szerkesztőségünknek a hét folyamán Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja.

Juhász Ákos képgalériája

Ahogy azt a Kelemen Didák kultuszát gondozó Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja lapunknak ecsetelte: a fiatalok, akik kulturális pályázatainkon elindultak, azt mondták róla, hogy Kelemen Didák a 21. század embere, mert bízott benne, hogy a 18. században protestáns többségű Miskolcon képes megtölteni hívekkel az általa épített hatalmas minorita templomot. Aztán az építkezéseihez, mint menedzser megszerezte a pénzt és a támogatókat.

A rendezvénysorozat részeként csütörtök délelőtt a Földes Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai megkoszorúzták Kelemen Didák emléktábláját a gimnázium homlokzatán, mert a Földes elődjének a miskolci kisgimnáziumnak ő volt az alapítója 1730-ban. Délután emlékfa-ültetéssel folytatódott az eseménysorozat a Deák téren, a róla elnevezett Kelemen Didák Kollégium bejárata előtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!