Ugrás a tartalomra

A DK képviselője szerint Miskolcot megbüntette a kormány a takarékoskodásért

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 03. kedd 12:54
Levélben értesítette az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a miskolci önkormányzatot év végén arról, hogy kötbért kell fizetnie azért, mert nem fogyasztotta el a leszerződött gázmennyiséget az év utolsó hónapjaiban. Az összeg százmilliós nagyságrendű.
Fotó: Horváth Csongor

„Úgy érzem, hogy Miskolc büntetésben van - fogalmazott Mokrai Mihály, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője keddi sajtótájékoztatóján. - Hogy miért, azt nem tudjuk, de már úgy érzem magam, mint a viccben az a nyuszika, akit a farkas mindenáron meg akar verni. Ha van rajta sapka azért, ha füstszűrős a cigarettája, akkor meg azért. A miskolciak megértették a kormánynak azon kérését, hogy takarékoskodjunk a gázzal, a fűtéssel, mert az ország nehéz helyzetben van. A miskolci intézmények, társasházak, ezt annyira jól teljesítették, és ehhez szerencsés volt az időjárás is eddig, hogy komoly megtakarítást értünk el" – tette hozzá.

Kifejtette: „azt gondoltuk, hogy ezzel a komoly megtakarítással javítani tudjuk a gazdálkodásunkat, miközben a takarékossági célokat is megvalósítjuk".

- Ezt gondoltuk mi. Ezzel szemben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., amely állami cég, mást gondolt. Ők úgy gondolják, hogy mivel nem használtuk el azt a gázt, ami a szerződésben szerepel, ezért kötbért kell fizetnünk októberre és novemberre. Erről levélben tájékoztattak minket. A decemberi fogyasztásról még nem küldtek levelet. Oda jutottunk, hogy októberre 89 és fél, novemberre 85 millió forinttal kötbérezte meg az MVM a várost azért, mert takarékoskodott, mert komolyan gondolta azt, hogy energiaválság van és takarékoskodni kell - mutatott rá Mokrai Mihály.

A képviselő szerint ezzel az MVM Next - és áttételesen a kormány - a miskolci embereket bünteti; azt üzenik, hogy nem számít a takarékoskodás, inkább fogyasszatok többet, lehetőleg az emelt áron, mert akkor teljesülnek az üzleti tervek.

„Ez teljesen ellentétes azzal az ideológiával és propagandával, amit a kormány hirdet. Ezt nem igazán értjük. Ez ellentmondás. Szeretnénk megkérni az MVM Nextet, hogy azért ne büntesse a miskolciakat, mert takarékoskodtak! És vonja vissza ezeket a kötbéreket" – kérte Mokrai Mihály.

A DK politikusa megemlítette azt az 1,2 milliárd forintos rezsitámogatást is, amit Miskolc kapott a kormánytól. Erről elismerően szólt, ugyanakkor jelezve, hogy a valós többletköltségekhez képest ez csak csepp a tengerben.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!