Ugrás a tartalomra

Dobrev Klára Miskolcon: „a neheze a választás után jön”

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. szeptember 20. hétfő 06:57
Nemcsak az előválasztásra és a jövő áprilisban esedékes „nagy” választásra kért támogatást a szavazóktól Dobrev Klára Miskolcon, hanem a kormányváltást követő rendszerváltás végigvitelére is. Ez „kőkemény feladat” lesz a DK miniszterelnök-jelöltje szerint, aki részletezte politikai programját is a vasárnapi, diósgyőri utcafórumon.

Legutóbb június 4-én járt a borsodi megyeszékhelyen a Demokratikus Koalíció előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Az utcafórum házigazdája akkor is a megye II-es választókerület DK-s országgyűlési képviselőjelöltje, Hegedűs Andrea volt. Most is ő adta meg az esemény alaphangulatát, kihívásokról, feladatokról, illetve ezekre adott válaszként programelemekről is beszélt.

Szabad, demokratikus, európai ország – ez a DK víziója, ha országépítésről van szó. Hegedűs Andrea szerint „11 éve nem nagyon használjuk ezeket a szavakat”, a közbeszéd része lett ellenben a „jachtozás”, a „luxushelikopterezés”, de szavai szerint „kéj- és kémbotrányoktól” is hangos volt a magyar közélet az elmúlt években.

Horváth Csongor képgalériája

„Stop lopás!” – adta ki a jelszót a jelenlegi, de a – reményei szerint ellenzéki erőkből álló – jövőbeni kormánynak is. A forrásokat inkább iskolák, kórházak felújítására fordítaná, valamint a bérek rendezésére, hogy az orvosokat és tanárokat itthon lehessen tartani.

Miskolc kapcsán konkrétumokat is említett, így például négysávúsítaná a Futó utcát, a tapolcai és az egyetemi elágazáshoz körforgalmat tervez a DK-s képviselőjelölt, aki a Kiss Ernő utcát meghosszabbítaná a Lorántffy utcáig, Lillafüredre pedig kerékpárútnak kell vezetnie. És a víziközműhálózat fejlesztése mellett új panelprogramot is indítana, önerő nélkül, napelemekkel, geotermikus energiával.

– Felkészültünk a feladatra, ami ránk vár. Hiszem, hogy kellő munkabírással, toleranciával, empátiával újra lehet építeni ezt az országot, bár 11 év rombolása után ez nem könnyű feladat – vélekedett Hegedűs Andrea, aki szerint „Dobrev Klára nemcsak győzni, de kormányozni is képes”.

A DK a megye I-es választókerületében a Jobbik jelöltjét, Szilágyi Szabolcsot támogatja, így ő szintén jelen volt az utcafórumon. A politikus azt emelte ki, hogy több olyan helyi program, ügy is van, amiben Hegedűs Andreával egy véleményen vannak, ezek között megemlítette a panelprogramot és az infrastrukturális fejlesztéseket.

– Szeretnénk, ha Miskolc út- és csatornahálózata végre valóban megújulhatna, és nem folynának el az erre szánt források – emelte ki.

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy reflektált arra, hogy technikai problémák miatt hétfőig leállt az előválasztás.

– „Elindult volna az előválasztás, ha tudjuk, kik, nem próbáltak volna meg beavatkozni” – fogalmazott a DK miniszterelnök-jelöltje, minden bizonnyal politikai ellenfeleikre utalva. Ő ezt úgy értelmezte, hogy a „kormánypárt érzi: megmozdult az az erő, ami áprilisban le fogja váltani, és megijedt tőle”.

Ezt támasztja alá – folytatta –, hogy „mentik az állami vagyont”, az autópályákat, az egyetemeket, a kastélyokat, ami azt is jelzi, hogy ők is a kormányváltásra készülnek. Egy új kormány működését viszont megpróbálják majd ellehetetleníteni – vélekedett, az utcafórum talán legkeményebb kijelentéseit téve.

– Felkészültem rá, hogy a neheze a választás után fog következni. Egy olyan rendszerben kell majd működnünk, amit a Fidesz pártkatonái uralnak jelenleg. Kőkemény kormányzással kell leváltani Orbán Viktor rendszerét. Éppen ezért azt kérem, hogy szavazzanak rám az előválasztáson, majd áprilisban, de amikor leváltjuk a rendszert, akkor is álljanak mögöttem – fogalmazott.

A kormányprogramra rátérve részletezte: szeretnék megemelni a családi pótlékot, hogy a gyerekét egyedül nevelő anya is több pénzt kapjon. A nyugdíjakat is rendeznék, sőt egy egyszeri, 150 ezer forintos „kárpótlást” is kilátásba helyezett Dobrev Klára. És emelné az orvosok, az ápolók, a pedagógusok, a rendőrök, a tűzoltók, valamint a közigazgatásban dolgozók bérét is. Hozzátette még: „nem fogjuk átváltoztatni az óvodásokat Juliskából Jancsikává, és nem engedjük be az illegális migránsokat”.

– De visszaállítjuk a demokratikus, európai országot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, és visszavesszük a tavainkat, a kastélyainkat. Mi, politikusok kevesek leszünk hozzá, kérem tehát, hogy legyenek ott velünk akkor is – mondta a DK miniszterelnök-jelöltje.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!