Ugrás a tartalomra

Elektromos autókkal versenyeznek Monacótól Szentpétervárig, Miskolcon át

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 01. szombat 12:21
Péntek este Tesláikkal megérkeztek – csendben „besuhantak” – Miskolcra az Elektrik Marathon futam résztvevői. A modern technológiákat és környezetbarát megoldásokat népszerűsítő versenyzőket Vécsi György polgármesteri biztos fogadta a Szent István téren.

Hazánkban pénteken haladt át a Tesla-karaván, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Gödöllő csak Miskolcon álltak meg a versenyzők gyönyörű és nesztelen autóikkal. A versenyt, valamint Monaco észtországi tiszteletbeli konzulját – a szervezőbizottság elnökét – Vécsi György polgármesteri biztos, a Miskolc Holding Zrt. energetikai, környezetvédelmi és közműszolgáltatási vezérigazgatója fogadta a Szent István téren.

Juhász Ákos képgalériája

Érdeklődésünkre elmondta: Miskolc nagyon eredményes a megújulóenergia-termelés terén, rengeteg okos megoldást alkalmaznak a városban, és több elektromos töltőtelepet állítottak fel városszerte. – Azt gondoljuk, hogy ez az irány jelenti a jövőt – hangoztatta. A versenyről szólva Vécsi György kiemelte: Magyarországon, Miskolc mellett, mindössze három olyan város volt, ahol nemcsak átutaztak, hanem meg is álltak a résztvevők, és cél-rajt helyszíne volt a maratoni futamnak. – Ez újfent bizonyítja azt, hogy ott vagyunk a térképen, számolnak velünk – hangoztatta a polgármesteri biztos, aki egy emlékplakettet vehetett át a szervezőbizottság elnökétől, ami arról emlékezik meg, hogy már 1912-ben (!) megtették autóval a Szentpétervár és Monaco közötti távot.

Jüri Tamm, a Monacói Hercegség észtországi tiszteletbeli konzula, illetve az Electric Marathon szervezőbizottságának elnöke arról szólt, hogy hisz abban, hogy a verseny sikerességének kulcsa a szoros együttműködés az önkormányzatokkal, ezért is tartották fontosnak, hogy a zöld és okos megoldásokat alkalmazó Miskolcon megálljanak, sőt az egyik befutó helyszíne legyen a város.

Tudatta: az Electric Marathon egy páneurópai elektromos autóverseny. Idén Monte-Carlótól egészen az oroszországi Szentpétervárig tart. A verseny lebonyolítása közutakon történik, és a győztes kilétét nem a sebesség vagy az idő határozza meg, hanem az időzítés, a navigáció pontossága, valamint a jármű megbízhatósága a hosszú és bonyolult utakon, ahol a verseny résztvevőinek be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat.

– Szeretnénk népszerűsíteni ezen a módon is a modern technológiákat és környezetbarát megoldásokat, valamint fel kívánjuk hívni a figyelmet az energiahatékonyságra is. Egyúttal ösztönözzük a töltőállomások építését, erősítjük az elektromos autók iránti bizalmat – mutatott rá Jüri Tamm.

Az Electric Marathonon idén hat elektromos autó – döntően Teslák, illetve egy Pobeda M-20 márkájú, elektromos autóvá alakított veteránjármű – vesz részt Csehországból, Észtországból, Oroszországból, valamint Monacóból.

A verseny – ami május 27-én Monte Carloban rajtolt, és július 6-án Szentpétervárott zárul – védnöke II. Albert monacói herceg, akinek személye szorosan kapcsolódik az ENSZ globális fejlesztési hálózatához, valamint rendületlen bízik az elektromos autók elterjedésében szerte az egész világon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!