Ugrás a tartalomra

A gyermeket el lehet varázsolni tíz perc alatt a kézművességgel, de a cél, hogy ott is maradjon

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 20. szombat 17:05
A tárgyalkotó pályázatra remekművek érkeztek, amely főként a támogató szülői háttérnek és lelkes pedagógusoknak köszönhető.
Fotók: Osztie Tibor

A XV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat miskolci regionális fordulójának eredményét pénteken kiállításmegnyitóval összefűzve ismertették a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházában. A pályázathoz kapcsolódóan rendezték meg szombaton azt a konferenciát, amely a „Kiállítás előtt – kiállítás után, konferencia a népi kultúránk jövőjéért” címet viselte. 

Nagyon meg kell becsülni azokat a fiatalokat, akik a népi hagyományokat ápolják és segíteni kell őket ebben – mondta Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. Ha tanulmányaikat is ilyen témában végzik, akkor pedig azt kell támogatni, hogy megmaradjanak ezen a pályán. Hiszen ez a jövője a tárgyalkotó népművészetnek. A tanácskozásra Nógrádból, Hevesből és Borsodból érkeztek résztvevők: pedagógusok, művésztanárok, alkotók. 

- A konferencia témája természetesen az volt, hogy hogyan lehet még jobban bevonzani a gyermekeket, a fiatalokat a népművészet világába. Ezt a generációt úgy megmozgatni, hogy ne az elektronikus világ uralja az életüket – hangsúlyozta az elnök.

- Abban, hogy inkább a saját kezükkel alkossanak valamit, elsőként a szakembereknek kell összefogni és tervet készíteni, hogy a jövőben legyen eredménye a munkának. Az a gyermek, aki ma felbukkan, az lehetőleg felnőtt korában is még a népművészet körében legyen. 

- Gergye Zoltán kiemelte, hogy a tanácskozás elméleti részét követően gyakorlatban mutatták meg egymásnak a szakemberek - bőrműves, lemezes, valamint egy fazekas mester példáján keresztül -, hogyan lehet úgy „elvarázsolni” a gyermeket akár tíz perc alatt, hogy legközelebb is szívesen részt vegyen a kézműves foglalkozáson, vagy szakkörön. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!