Ugrás a tartalomra

Igazgatóválasztás: Etikai minimumot határozott meg a Földes nevelőtestülete

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 09. kedd 15:54
Nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz a Földes Ferenc Gimnázium nevelőtestülete, a dokumentumban ajánlásokat fogalmaznak meg az intézményvezetői kinevezés rendjével kapcsolatban.

Újabb pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Földes igazgatói pozíciójára, március 18-áig várják a jelentkezéseket, amikről aztán június végéig dönt az oktatásért felelős minisztérium. A vezetői megbízás határozott időre, 2021. augusztus 16-ától 2026. augusztus 15-éig szól – olvasható a pályázati kiírásban, ami megtalálható a Földes honlapján is.

Emlékezhetünk, tavaly hárman – Fazekas Róbert igazgatóhelyettes, Kovács Benedek, az iskola fizika-informatika szakos tanára, valamint Hajdu Hajnalka, a sajószögedi általános iskolájának igazgatója, a megyei közgyűlés fideszes képviselője – pályázott a posztra. Végül a minisztérium úgy döntött, hogy nem dönt, a pályázatokat érvénytelennek nyilvánították, az intézményvezetői feladatokat pedig augusztus közepétől – az intézményvezetői pályázat eredményes elbírálásáig, illetve a helyettesi megbízás visszavonásáig – Fazekas Róbert általános intézményvezető-helyettes kapta meg. A pályázatok érvénytelennek nyilvánítását nem indokolta Kásler Miklós miniszter.

Nemrégiben újabb pályázati kör indult – a Földes nevelőtestülete pedig nyílt levelet tett közzé, formabontó módon még a pályázati határidő lejárta előtt. Erről kérdeztük Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének intézményi csoportképviselőjét. Miért tartották fontosnak a mostani pályáztatás írásbeli kiegészítését? – tettük fel az első kérdést.

– A Földes az elmúlt kilenc évben féltucat pályázati eljáráson van túl, ez most a hetedik. Korábban tíz pályázatot véleményeztek a nevelőtestületi közösségek, ebből rengeteg tapasztalatot vontak le. Ez most egy proaktív lépés, hiszen azt tapasztaltuk korábban, hogy nem mindenki tisztelte meg a szakmai közösséget egy színvonalas pályázat benyújtásával; nem érdeklődtek igazán a belső munkánk iránt sem. Azt szeretnénk elérni, hogy akik jelentkeznek, azok legalább az etikailag elvárható köröket fussák meg, így a nevelőtestület és a nyertes kapcsolata akár már a kinevezés előtt jobb lehet – indokolta a nyílt levél kiadását Szűcs Tamás.

Érdeklődésünkre elmondta azt is, elemi elvárásnak tartják a jelentkezővel szemben, hogy rendelkezzen gyakorlattal az adott iskolatípusban. – Aztán sajnos a legutóbbi alkalommal is belefutottunk abba, hogy forrásmegjelölés nélkül hosszú, egybefüggő szöveget csatolt a pályázatába a külsős pályázó, ami nem tőle származott. Lehetőleg kerülje tehát mindenki a plágiumot. Természetes elvárás az is, hogy tartalmazzon konkrétumokat a pályázat, ami akár számon is kérhető. Továbbá: az intézményben működő közösségek véleményét mindenféleképpen próbálja meg kikérni a pályázó, igyekezzen megismerni őket.

Hogy kik pályáztak, az csak március 18-a után derül ki. A nevelőtestület mindenesetre kéri, hogy partnerként kezelje őket a pályázó, és „ne egy hatalom által odahelyezett végrehajtóként” viseltessen irántuk. – A nevelőtestület eddigi tapasztalata alapján úgy látja, hogy a fenti elvárások figyelembevétele mind a belsős, mind pedig a külsős pályázók esetén növelheti a pályázó iránti bizalmat és segítheti a jövőbeni sikeres együttműködést, ezért kérjük az érintetteket, vegyék figyelembe ajánlásainkat.

Szűcs Tamás kiemelte azt is, hogy a helyi, miskolci lépést akár országosan is általánossá lehetne tenni. – A Földes nagyon speciális esete váltotta ki ezt, de az egész vezetőpályázati eljárásra országosan vonatkoztatni lehetne ilyen etikai szabályokat – hangsúlyozta Szűcs Tamás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!