Ugrás a tartalomra

Kékesi Márton: újra itt vagyok!

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 22. hétfő 15:07
Súlyos térdsérülése után parádés világbajnoki versenyzéssel tért vissza a miskolci származású műlesikló, Kékesi Márton.

A négy magyar közül egyedül Kékesi Mártonnak sikerült bejutnia a főfutamba az olaszországi Cortina d'Ampezzóban hétvégén megrendezett alpesisí-világbajnokság férfi műlesiklás számában. Marci a 22. helyen jutott tovább a vasárnapi döntőbe, végül a 25. helyen zárta a vb-t. Lapunknak nyilatkozva elmondta, picit visszafogta magát az első körben.

– Ez volt az ötödik világbajnokságom, tudtam, mire számítsak, de jól kellett megválasztani az ideális technikát és taktikát. Az első futamban láttam, hogy sokan kiesnek, nem annyira engedtem el a sít, így „csak” le kellett jönnöm. A második futamban gyorsultam, de még így is azt érzem, hogy maradt bennem sebesség… viszont tudom: nem most kell nyomni, a mi a csövön kifér. A legjobb 30-ban benne lenni jó érzés, főleg azt is nézve, hogy 84-es rajtszámmal közel 60 helyet tudtam javítani. Ez nagy eredmény.

A 25. pozíció megszerzésével felülmúlta a három évvel ezelőtti olimpián megszerzett 30. helyét, ami főleg azt nézve óriási teljesítmény, hogy a két verseny között egy súlyos térdszalagszakadása volt. – Rajtam különösen nagy volt a nyomás, egyrészt a tét, másrészt amiatt, hogy két év kihagyás után versenyeztem újra. Egy vb-hez képest nagyon nehéz pályánk volt, meredek és jeges, ami eléggé szétszórta a mezőnyt, sokan estek ki. Még a világ legjobbjait is nagy kihívás elé állította. Nagy tapasztalat kell egyáltalán ahhoz is, hogy elérd az utolsó kaput. Nekem ez a rutin már megvan – ennek és a rengeteg edzésnek köszönhető a mostani eredményem – mondta Marci, akinek egyébként épp a térdszalagszakadások volt a szakdolgozati témája a Testnevelési Egyetemen.

Azonban nem pusztán az elért eredmény miatt boldog Marci: végre újra versenyzett, meg tudta magát mutatni, és bizonyítani tudott saját magának, edzőinek és a sportszerető közönségnek egyaránt. – Újra itt vagyok, és képes vagyok egy komoly versenyt abszolválni. Tudok még fejlődni az olimpiáig, és fogok is, hiszen ha nagy a teher, akkor komolyabb a fejlődés is. Mivel időközben elvégeztem az egyetemet, így több idő jut az edzésekre. Mostantól csak rajtam és a támogatóimon múlik minden.

Egy nagyon rövid pihenő jut most csak a műlesiklónak, csütörtökön már kezdődik is a felnőtt országos magyar bajnokság, amit évtizedek óta Ausztriában rendeznek meg. – Most erre készülök, nagyon erős a mezőny, ügyes, tehetséges, nálam is fiatalabb versenyzői vannak hazánknak. Megpróbálom a maximumot kihozni magamból, dobogós helyezésben reménykedem. Aztán jöhetnek a nemzetközi versenyek.

További hírek

Olvasnivaló