Ugrás a tartalomra

Miskolc érted fejlődik: A Horváth-tető

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. január 18. szerda 16:35
Miskolc legújabb élményparkját 2022 augusztusában vehették birtokba a miskolciak. A fejlesztés részeként a területet úgy alakították ki, hogy a megújult teraszok minden korosztály számára biztosítsák a változatos kikapcsolódás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségét. A Horváth-tetőn több százan kapcsolódnak ki naponta: hamar a miskolciak egyik kedvenc közösségi helyeivé váltak a tematikus, korosztály szerinti játszóterek.
Fotó: Horváth Csongor

A csaknem kilencszázmillió forintos fejlesztés 2021 őszén indult el, a terület rehabilitációja szerves része a történelmi Avas teljes körű felújításának. A beruházás során parki sétaútrendszert és városi tanösvényhálózatot alakítanak ki a területen, a fő attrakció azonban a múlt század elején kialakított teraszok új funkcióval való megtöltése.

A több hónapig tartó munkák során három játszóteret alakítottak ki: egyet a 0-4 közötti, egy másikat a 4-12 közötti, míg egy harmadikat a 12-16 éveseknek. A sportot kedvelő fiatalokat pedig street workout-elemek, outdoor gym- és skate-pálya, valamint mászófal és parkourelemek várják majd. Piknikező és napozó területek is kialakítottak, mint ahogyan egy Retro teraszt, és kutyaügyességi pályát, valamint kutyajátszót is.

- A beruházás valamennyi eleme és megoldása azt szolgálja, hogy az Avas és a Horváth-tető visszakapcsolódjon a város vérkeringésébe és visszanyerje méltó rangját, megőrizve a hely eredeti szellemiségét, de valóban 21. századi tartalommal megtöltve. Ugyanezt ezt szolgálta a lépcsősorok megújítása, a csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, a tereprendezések, a burkolatok felújítása, a támfalak rendezése, illetve a közvilágítás helyreállítása is – fogalmazott Veres Pál polgármester a Horváth-tető átadásakor. Hozzátette: az Avasnak újra Miskolc egyik kiemelkedő turisztikai desztinációjává kell válnia úgy, hogy közben az itt élők mindennapi életminőségét is javítsa. 

Veres Pál szerint a beruházás azért is fontos, mert zöld területek újulnak meg, ami a Nagy-Miskolc program egyik fontos célkitűzése, vállalása volt.  „A beruházással az a célunk, hogy a miskolciak sajátjuknak érezzék, és újra élettel töltsék meg ezeket az éveken át méltatlanul elfeledett és elhanyagolt terülteket. Ezzel azonban még nincs vége, az Avas rehabilitációja folytatódik tovább, ugyanis a kilátó is megújul a közeljövőben – zárta gondolatait a polgármester.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!