Ugrás a tartalomra

Miskolc zöld kincsei: a Bárczay-kastély parkja több matuzsálemmel

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 03. péntek 09:57
A Hejőcsabán található kastély önmagában különleges, azonban a hozzá tartozó park saját jogon is kiemelkedő. Egyebek mellett három nagyméretű kocsányos tölgy, egy óriási vadgesztenye, illetve egy idős mezei juhar áll itt. Mindegyikük közel 200 éves.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjaként is ismert terület 1985 óta élvez védettségi státuszt. Maga a kastély – a kastelyok.com leírása szerint – „barokk eredetű, a XVIII. század második felében épült, 1820 körül klasszicizáló stílusban átépítették. Mai eklektikus alakját a XIX. század második felében nyerte el”. Egyes információk szerint ez az 1870-es években történt meg.

Fotók: Juhász Ákos

A hozzá tartozó parkról Czifrusz Natália városi főkertész elmondta, hogy a feltételezések szerint azt úgy alakították ki az akkori tulajdonosok, hogy néhány már álló idősebb fát megtartottak. Ennek köszönhető, hogy közel 200 éves matuzsálemek is állnak a területen.

„A mezei juhar kicsit érdekesebb, ő maradvány lehet. Annak ellenére, hogy kisebb a többieknél, idősebb lehet náluk” – fűzte hozzá a főkertész. Emellett kiemelte még a kerítés mentén húzódó krisztustövist.

Czifrusz Natália városi főkertész

Arra vonatkozóan nincsenek hivatalos információk, hogy az évek alatt milyen változások álltak be a park növényállományában. A főkertész felidézte, hogy sokáig a terület zárva volt, a parkot pedig elhanyagolták. „2006-ban úgy készült szakmai kezelési terv, hogy a szakemberek nem tudtak bejutni!” – fűzte hozzá.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház honlapja azt írja, hogy az épületet 2007-ben újították fel, ekkor kezdte meg működését a művelődési ház. Ezt megelőzően azonban 17 éven át zárva tartott.

„Ekkor megindult az intenzív gondozás. A kezdetekben ez abból állt, hogy az időközben kinőtt sarjakat és az elburjánzott növényzetet igyekeztek visszaszorítani. Ennek köszönhető, hogy az épület előtti rész abszolút használható és kellemes terület” – idézte fel, majd hozzátette: a nyitvatartási időben bárki kiélvezheti annak esztétikai és dendrológiai szépségeit.

A parkot az teszi különlegessé, hogy családi házas övezetbe illeszkedve idős matuzsálem fapéldányokat csodálhatnak meg az ide látogatók – zárult Czifrusz Natália ajánlása.

Még 2009-ben, a Zöld Akció Egyesület munkájának köszönhetően megjelent a Miskolc város helyi jelentőségű védett és védendő természeti értékei című kiadvány, ami a megyeszékhely néhány természeti csodáját listázza. Igyekszünk ezek közül minél többet bemutatni, hogy aki kedvet érez rá, megismerhesse, esetleg meglátogathassa őket, mielőtt még késő lenne.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!