Ugrás a tartalomra

Online edzésekkel kerülhetünk formába

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. január 09. szombat 13:07
Hogyan csillapítsuk mozgásigényünket a bezártság ellenére? Futni vagy biciklizni edző nélkül is lehet a természetben, sokan azonban az irányított, csoportos órákat részesítik előnyben.

Szedlákné Monoczki Andrea a tavaszi karantén óta most újra tart online edzéseket díjmentesen, hogy energiát adjon vendégeinek és maga is feltöltődjön a mozgás által. Arról is beszélt, hogyan készüljünk fel a nyárra a karácsonyi nagy evések után.

Az általános iskolai tanárnő a Szeles utcai felújított fitneszteremben dolgozik. Kisfia, Marci márciusban lesz hároméves, így a tanításhoz még nem tért vissza, jelenleg a trénerkedés a fő tevékenysége. De hogyan is lehet ezt csinálni a pandémia idején?

Az órákat alapos tervezés előzi meg, az egyes feladatokat előre összeállítja Andrea. | Fotó: Végh Csaba

– Egy héttel azután jött az elhatározás, hogy online órákat tartsak, hogy márciusban karanténba kerültünk. Azt gondoltam, mindenkinek nehéz ez a helyzet, de együtt talán könnyebb lesz átvészelnünk. Létrehoztam hát egy Facebook-csoportot Edzés Andival... együtt könnyebb néven. Szerettem volna, ha energiát adhatok körülbelül ötven vendégemnek. Aztán mindenki behozta saját ismerősi körét, így hamarosan csaknem kétszázan lettünk. Hetente egy edzést tartottam, ezt a metódust követtük egészen június elejéig, amikor kiszabadulhattunk otthonainkból –idézte fel Andrea. A járványügyi szigorítások miatt aztán novemberben ismét visszatértek az online formára.

Egy-egy óra menete

Futni vagy biciklizni vezetőedző nélkül is lehet a természetben, sokan azonban a csoportos órákat részesítik előnyben. Az edzéseket kijelölt időpontban, facebookos élő közvetítés keretében tartja, de a felvételt rögzíti is, így az később is visszanézhető. – Többféle edzést tartok: van alakformáló, box cross és cross training. Szoktam hosszabbat vagy akár rövidebbet is összeállítani, hogy ha valakinek nincs ideje egy teljes órára, akkor fél órában is megmozgathatja magát. Mindenkinek más és más az edzettsége. A lényeg, hogy az egész testet megdolgoztassuk – hangsúlyozza.

Az online edzések hátrányai és előnyei

Andrea negatívumként éli meg, hogy nincs azonnali visszajelzés, amikor a videót készíti, akkor és ott nem derül ki, hogy egy-egy mozdulatsor nehéz vagy éppen jólesik valakinek. Az online forma ugyanakkor lehetővé teszi, hogy minél kevesebb időt szánjunk erre a programra, hiszen nem kell elmennünk otthonról. Az órákat alapos tervezés előzi meg, az egyes feladatokat előre összeállítja azzal együtt, hogy milyen eszközökre van szükség hozzá. Itt aztán lehetett kreatívnak lenni: legtöbbször vizespalackokat használ kézi súlyzók helyett, de nagy kedvence lett a törülköző is, ami lehetővé teszi új mozdulatsorok elvégzését. – Kitörésnél nem hátra lépünk, hanem a törülköző segítségével hátrafelé csúsztatjuk a lábunkat a padlón, ami által nehezebbé válik a gyakorlat, és más izmokat is megmozgathatunk vele – magyarázza.

Formába kerülni a bikiniszezonra

Hogyan hozhatjuk formába magunkat nyárra? Tudatosan, elszántan és határozottan, véli az edző. Minden fejben dől el, és ha már megettük az összes ünnepi ételt, akkor ideje ráncba szedni magunkat. Első és legfontosabb a táplálkozás: a szénhidrátok minimalizálása, a finomított élelmiszerek elkerülése, a gyümölcsök és a zöldségek, valamint napi 2-2,5 liter folyadék, lehetőleg víz vagy gyógytea fogyasztása. Másodszor pedig nagyon fontos az edzés: egy a lelkiismeret-furdalásnak szól, kettő a szinten tartásért, heti három pedig már változást ér el. Az edzésnél fontos, hogy olyat válasszunk, amiben kedvünk telik. Ha nagyobb súlyfeleslegtől szeretnék megszabadulni a nyárra, akkor mindenképp iktassunk be kardioedzést, pl. futást, kerékpározást, tehát magas kalóriafelhasználású óratípusokat, viszont az erősítőedzéseket sem hanyagolhatjuk, hiszen ezektől lesz feszes tónusú az izomzat.

Mindenkinek nehéz, segítsük egymást!

A visszajelzésekből hamar kiderült, hogy szinte az egész csoport végigcsinálja a gyakorlatokat, ami Andreát újabb és újabb órákra és ötletekre motiválja. - Egy háromgyermekes anyuka jelezte nekem, hogy ezeknek az online edzéseknek köszönheti eredeti alakját a legutóbbi szülése után. Ez a mondat belém vésődött. A csoportban többek részéről felmerült, hogy szívesen megfizetnék a munkámat. Sokszori kérésre, végtelenül vonakodva tettem lehetővé ezt, mert nem a pénzért csinálom, hanem azért, mert már gyerekkorom óta tudom, milyen jó érzés együtt mozogni. Hetedikben egy bemutatón találkoztam először az aerobikkal, ami azóta a szerelmem lett.

További hírek

Olvasnivaló