Ugrás a tartalomra

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a Miskolci Szakképzési Centrum és a Magyar Honvédség

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 19. csütörtök 15:12
A szakemberek szerint a gördülékeny együttműködésből a centrum intézményeiben tanuló diákok profitálhatnak.

Fotó: Mocsári László

Akár a Magyar Honvédségnél is letölthetik ötvenórás közösségi szolgálatukat a Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum, a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola valamint a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum diákjai – erről szól az a megállapodás, amit a honvédség és az intézményeket üzemeltető Miskolci Szakképzési Centrum (Miskolci SZC) írt alá kedden.

Az eseményen elhangzott, a két szervezet együttműködése több éve tart, a mostani ennek a folyamatnak egy újabb állomása. Molnár Péter, a Miskolci SZC igazgatója lapunknak elmondta, tíz intézményükből hétben működik jelenleg a Honvéd Kadét Program.

- Ennek részeként a kilencedikes és tizedikes diákok különböző haditorna versenyeken, foglalkozásokon, szakkörökön vehetnek részt és a Honvédelmi Sportszövetségnek köszönhetően támogatásban is részesülnek. Ugyanennek a programnak köszönhetően a tizenegyedikes és tizenkettedikes tanulók akár fakultáció keretében tudnak honvédelmi ismereteket tanulni a tanulók és ezekből a tárgyakból akár érettségi vizsgát is tehetnek. Ezen túl a múlt évtől a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal is együttműködünk, ők Kandó Kálmán Informatikai Technikumra is építve próbálják majd a szakember utánpótlást biztosítani – mondta.
 

Molnár Péter. Fotó: Mocsári László

Ez az együttműködés teljesedett ki azzal, hogy kedden a fent már említett három iskola is csatlakozott a programhoz - mondta el Durgó Tamás, alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnoka.

- A diákok az ötvenórás közösségi szolgálatot teljesíthetik a Magyar Honvédség által igazolt formában, egészen konkrétan hadisír gondozással. Fontos, hogy ez nemcsak fizikai megfelelést jelent, hanem fontosnak tartjuk, hogy a program részeként a helyi és lokális történelemmel is megismerkedhessenek a tanulók – tette hozzá Durgó Tamás, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnoka.

 

További hírek

Olvasnivaló