Ugrás a tartalomra

Újra aktív a kockásinges mozgalom – Miskolcon is sztrájkoltak

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. február 01. kedd 09:14
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott hétfő délelőtt a két nagy pedagógus-szakszervezet, a PSZ és a PDSZ. Miskolcon több oktatási-nevelési intézményben is béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelték – a szülők nagy támogatása mellett.

Megtartották kétórás sztrájkjukat a pedagógusok és óvodapedagógusok, hétfő reggel 8 és 10 óra között nem volt tanítás az akcióban részt vevő iskolákban, óvodákban. 2016 óta most volt először ilyen, az egész országon „végigfutó” akciója a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ).

Sztrájkoló óvodapedagógusok a Bársony János úti tagóvodában. | Fotó: Horváth Csongor

Nem működött az elbizonytalanítás

– Az előzetes felmérésekhez képest még többen is sztrájkoltak – mondta el a minap.hu érdeklődésére a PSZ miskolci szervezetének titkára. A nyugdíjas óraadóként a mai napig dolgozó tanítónő úgy fogalmazott, „nem működött a kormány elbizonytalanító politikája”, volt olyan miskolci iskola, ahol a 90 százalékot is elérte a figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozó tanárok aránya.

Béres Ildikó elismerően és köszönettel szólt a szülők hozzáállásáról is, akik a sztrájk idejére döntően megoldották a gyerekek felügyeletét.

„Nagyfokú támogatottságot mutat, és ezzel kifejezték a szolidaritásukat is” – hangoztatta.

Tarthatatlan helyzet

A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) ovijaiban több mint százan sztrájkoltak – tudtuk meg Makár Barnabásnétól, a PSZ megyei óvodai tagozatvezetőjétől. Kiemelte, a szülők részéről nagy támogatást tapasztaltak.

– Annyira alacsony az óvodapedagógusok, de a kisegítő személyzet bére is, hogy tarthatatlanná vált a helyzet, feltétlenül szükség van a bérek jelentős emelésére – nyomatékosította a szakszervezetek követeléseit Makár Barnabásné, hozzátéve: a gyermeküket óvodába járató szülők is pontosan látják, mennyire túlterheltek a pedagógusok. A túlterheltség egyik fő oka, hogy egyre kevesebben választják ezt a szakmát.

– Miskolcon legalább harminc fő hiányzik a rendszerből. Lépni kell valamit, mert a fiatalok más pályát választanak, nincs meg az utánpótlás. Ezért is szükség lenne a béremelésre, hogy vonzóbbá tegyük a szakmát – hangsúlyozta a megyei óvodai tagozatvezető.

Azt is elmondta, hogy egyetlen MIÓVI-tagintézményben sem okozott semmiféle gondot a figyelmeztető sztrájk, mindent előre leegyeztettek a vezetéssel, a gyerekek felügyeletét is megoldották.

Az önkormányzat is mellettük áll

Stábunk a Bársony János úti tagóvodába látogatott el hétfő reggel. Itt alig féltucat gyermeket hoztak be azok a szülők, akik végképp nem tudták megoldani a gyerekek elhelyezését. Az óvodapedagógusok egy teremben gyűltek össze a sztrájk két órájára. Sokuk viselt kockás inget – emlékezhetünk, 2016-ban éppen Miskolcról indult az a kezdeményezés, ami az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. Ennek az országos akciósorozatnak lett a szimbóluma a kockás ing.

– Fenntartóként szerettük volna látni, hogy a megállapodásnak megfelelően biztosított az óvodai szolgáltatás, minden rendben van a figyelmeztető sztrájk ideje alatt is – nyilatkozta a helyszínen Varga Andrea alpolgármester.

Mint arról lapunk is beszámolt, múlt hét csütörtökön megállapodott az önkormányzat a szakszervezetek képviselőivel a kétórás figyelmeztető sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról. Ennek értelmében a MIÓVI összes tagintézményében sztrájkolhattak az óvodapedagógusok, a gyermekfelügyeletet viszont mindenhol biztosítani kellett. Az önkormányzat a sztrájk két órájára is megadta a munkabért azoknak, akik csatlakoztak az akcióhoz.

– Muszáj, hogy támogatólag álljunk a sztrájkolók mellé – szögezte le az alpolgármester, amit azzal magyarázott, hogy jelentős létszámhiánnyal küzd a miskolci intézményrendszer is, és ez az alacsony bérekre vezethető vissza. – A városi költségvetésből ezt nem tudjuk kiegészíteni, így sok esetben más település óvodáját kénytelen választani egy pedagógus.

Varga Andrea alpolgármester: jelentős óvónő-hiánnyal küzd a miskolci intézményrendszer is

„Számunkra azonban továbbra is a legfontosabb feladat, hogy a gyerekek számára a legmagasabb szakmai színvonalú és biztonságos szolgáltatást tudjunk biztosítani” – emelte ki Varga Andrea.

Az alpolgármester végül megfogalmazta: jó érzéssel tölti el, hogy „Miskolc lakossága ennyire együttműködő volt. Azt gondolom, hogy ennek erősítenie kell a pedagógusok elhatározását”.

Nem szeretne, mégis fenyeget

Országszerte rengeteg iskolából töltik fel fotóikat a sztrájkoló pedagógusok a PDSZ Facebook-oldalára. Végigsöpört az országon a szakszervezetek felhívása, annak ellenére is, hogy az RTL Klub Híradójának kérdésére korábban minimum félreérthető választ adott az Emmi.

„Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül” – írták.

A minisztérium végig kitartott amellett, hogy a mostani megmozdulás törvénytelen. Azt mondják, hogy sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn. Pedig a bíróság elsőfokú határozata megszületett még pénteken, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk.

Folytatódott

Délután 2 órától szolidaritási akciót tartott a sztrájkoló tanárok mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Budapesten. A hétfő reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartó tanárok melletti kiálláson kívül az általános bérrendezés elősegítését is célozta az autós akció. Közel kétszáz gépjármű vonult fel a Hősök teréről induló demonstráción, ami a pedagógusok melletti szolidaritáson túl a bértárgyalások eredménytelenségére is felhívta a figyelmet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!