Ugrás a tartalomra

Varga László: hadjáratot indított a kormány az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 19. péntek 15:36
Az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, nem támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert az elmúlt hónapokban meghozott intézkedések jó része nem az emberek, hanem a kormány érdekeit támogatja.

Jelenlegi formájában nem támogatja az MSZP a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot – jelentette ki Varga László, a MSZP országgyűlési képviselője szerdán, az Országgyűlésben.

A politikus élesen bírálta a kormány a járvány miatt hozott intézkedéseit, mint fogalmazott, azok jó része az önkormányzatok, azokon belül elsősorban az ellenzéki vezetésű helyhatóságok kivéreztetésére irányul.

 - Világosan látszik, hogy hadjáratot indítottak az ellenzéki önkormányzatokkal szemben. Nincs kérdés ebben a dologban. Amit műveltek a helyi iparűzési adók kapcsán, és ahogyan azt művelték, az teljesen világossá teszi ezt a dolgot – jelentette ki.

A megyei jogú városok közül ugyanis Fideszes vezetésűeknek „a kötelező önkormányzati feladatok ellátásra szabadon felhasználható összegeket, majd másfélmilliárd forintot juttattak karácsonyi ajándékként. Miközben az ellenzéki vezetésű megyei jogú városokról teljes mértékben elfeledkeztek” – indokolta szavait Varga László.

Boszorkányüldözés

A képviselő szerint felháborító a kormány gyakorlata, miszerint „különbséget tesznek egy debreceni és egy nyíregyházi, vagy egy miskolci polgár között. Minden megyei jogú városban élő magyar állampolgárnak járnak azok a szolgáltatások, mégpedig ugyanabban a minőségben, függetlenül attól, hogy 2019 október 13-án az ott élők, hogyan döntöttek arról: ki vezesse a városukat és milyen többség legyen a testületben. Ez a gyakorlat világosan egy politikai boszorkányüldözés és felháborító, hogy több mint két hónapja hitegetik ezeket a városokat. és az ott lakókat – tette hozzá.

- Ez történik szülővárosomban, Miskolcon is, és ezt őszintén mondom: kikérem magamnak és kikérem a miskolciak nevében is. Ezt fejezzék be! – mondta.

Hozzátette: a kompenzáció nem könyöradomány a kormány részéről, hiszen „boldogabb sorsú országok kormányai megértették a kormányok, hogy az önkormányzatok a járványkezelés frontvonalában dolgoznak, ezért nem elvonni kell forrásaikat, hanem plusz összeget juttatni számukra.

Varga László úgy fogalmazott, véleménye szerint a javaslatok egy részével a jövő évi választási vereségre készül fel a jelenlegi kormánypárt.

Vereségre készülnek?

-  Gondolok itt az egyetemek privatizálására, egy gyakorlatilag később átalakíthatatlan konstrukció kapcsán. Gondolok a Matthias Corvinos Collegiumnak juttatott százmilliárdokra vagy a vadászati kiállítás kapcsán kiöntött iszonyatos pénzekre.  Meg hát hallja az ember azokat a híreket, hogy a koronavírus miatt Magyarországnak juttatott Európai Uniós források illetve a hétéves költségvetési ciklus forrásait is Önök mindenképpen le kívánják szerződni a következő nagyon rövid időszakban, determinálva ezzel a következő hét-nyolc év fejlesztési lehetőséget, szűkítve a következő kormány mozgásterét, ami nyilván általunk remélten a mai ellenzék támogatását fogja élvezni. Magyarán mi kormányváltásra készülünk – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Varga László kritizálta a kormányzati járványkezelést is és a hozzá kapcsolódó gazdaságpolitikát is, sok meghozott intézkedést elkésettnek nevezett, és a helyhatóságok munkáját is ellehetetlenítették– tért vissza a gondolatmenete elejére a politikus.

Ellehetetlenítés

- Miskolcon a közösségi közlekedés támogatását megvonták, ötszázmilliót vontak ki, pedig eleve kilencszázmilliós volt a bevételkiesés az elmaradt utazások miatt. Ugyanakkor elvárták, hogy a járatok járjanak sűrűbben a csúcsidőben. Így nehéz tervezni, forrásokra van szüksége a Miskolc Városi Közlekedési Zrt-nek, amit Önöknek kellene megtérítenie különösen úgy, hogy több milliárdot nem fizetett ki a cégnek az előző Fideszes városvezetés sem – szólította meg a kormánypárt képviselőit Varga László.  

A politikus szerint az ingyenessé tett parkolás, a gépjárműadó helyben maradó részének elvonása is az önkormányzatok ellehetetlenítését segíti éppúgy, mint az iparűzési adó átalakítása. Utóbbi ugyanis éppen a kkv-szektorban működő bevétel nélkül maradt, vagy bevétele nagyobb részét elvesztő cégeknek nem segít. Önök kifejezetten azért döntöttek így, mert tudták, hogy ezt az utat járják, még egyet belerúghatnak egyet az ellenzéki vezetésű önkormányzatokba – zárta Varga László

Programok

Jelenleg nincsenek programok!