Ugrás a tartalomra

Vénakereső: kis eszköz, nagy segítség

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 13:42
Új vénaszkennert kapott a kórház. A hétszázezer forint értékű műszert a Mellrákinfó Egyesület ajánlotta fel.
Fotók: Osztie Tibor

Nem az első adományátadó eseményt tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház: most egy új vénaszkennert kapott a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum. Bár a kórháznak több ilyen eszköze is van, mégis jó hasznát fogják venni.

Kétszer mérj, egyszer szúrj

Büdi László megbízott főigazgató a sajtónyilvános átadó eseményen elmondta, hogy jó kapcsolatot ápolnak az adományozó Mellrákinfó Egyesülettel.

- Szerteágazó és fontos tevékenységet folytatnak a megye kórházaiban. Részt vesznek az emlő tumor prevencióban, segítenek a rehabilitáció során a betegeknek. Pszichés támogatást is nyújtanak a mellrákban szenvedőknek. A mostani adománnyal pedig a kezeléseket teszik könnyebbé – fogalmazott a megbízott főigazgató, aki szerint a felajánlás nagyon jó helyre került.

- Az eszköz – amit egyébként a Fradi stadionjának beléptető rendszere tett ismertté – abban segít, hogy könnyebben megtalálják a munkatársaink a betegek használható vénáit. Az onkológián – ami az egyik legnagyobb ilyen típusú intézet az országban – a statisztikák alapján évente 13 ezer olyan beteg fordul meg, akinek vénás tűt kell bevezetnünk a karjába. Ezek közül legalább 10 ezer esetet tesznek ki a kemoterápiás és egyéb infúziós kezelések, amik a folyamatos használatbavétel miatt erősen roncsolják a vénákat.

Büdi László szerint, bár nagyon jól képzett szakasszisztensei vannak a kórháznak, számos esetben kell a betegeket többször is megszúrni, mire megfelelő helyre kerül a tű, ez pedig nem csak az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő beteget viseli meg pszichésen.

A vénán át a gyógyulásig

Oross Endre, az onkológia osztályvezető főorvosa szerint a gyógyuláshoz vezető út az visszereken keresztül vezet.

- A véna a terápia kapuja. Az eszköz a betegeket is komoly szorongástól kíméli meg, és ugyanakkor a szakdolgozók számára is segítséget jelent, mivel a gyakran használt vénájú páciensek esetében könnyebbé teszi a kezelést – jelentette ki Oross Endre, aki bízik abban, hogy a kórház és a Mellrákinfó Egyesület közti jó kapcsolat a jövőben is megmarad.

Bodnár Erika, a Mellrákinfó Egyesület borsodi csoportjának vezetője elmondta, rendszeresen tapasztalják, hogy a kemoterápiás betegek szinte minden szúrástól összerezzenek.

- Az egyesület az egyszázalékos felajánlásokból és a gyűjtések összegeiből két vénakeresőt vásárolt. Az egyiket Miskolcon használják majd, a másik Veszprémbe kerül – ismertette Bodnár Erika, aki azt is elmondta, hogy egy darab készülék ára 700 ezer forint volt.

A vénakereső infravörös fényt használva vizuálisan láthatóvá teszi az ereket, így lehetővé téve a betegek vénáinak gyors megtalálását. A készülék segítségével könnyen meghatározható a kanülálás vagy a vénapunkció pontja. A technológia csökkenti a szúrások mennyiségét, ezzel védve a vénákat, valamint megkíméli a betegeket a fájdalomtól és kellemetlen érzéstől. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!