Ugrás a tartalomra

Dizájn és tervezés: miniatűrökből állnak össze a nagy ötletek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 23. hétfő 07:55
Különleges sportrelikviákat ajánlott jótékonyságra a miskolci grafikus.

Simai Zsolt saját bevallása szerint nem tanult grafikusnak. Kreatív ötletei öltenek formát munkáiban: az általa létrehozott Mintha Design új koncepcióra épül, fő profilja a divat- és formatervezés, a különleges vizuális megjelenítési formát tartalmazó textíliák készítése. Ezek sajátossága az aprólékos kidolgozottság és a jól komponált összkép: egy textílián több ezer írás, minta szerepel, amik – a színezésnek köszönhetően – gyakran egy új, nagyobb méretű képet adnak ki.
- Az egész 2016-ban kezdődött egy születésnapi meglepetéssel. Az egyik barátom akkor volt 50 éves: egy pólóval leptem meg, ami tele volt apró, 50-es feliratokkal. A hátán úgy színeztem át ezeket, hogy a miniatűrök összessége nagyban is kiadja az ünnepelt életkorát jelző számot. Megtetszett a dolog, így hasonló ajándékkal leptem meg egy másik barátomat is: ő egy inget kapott, amibe 8000-szer írtam bele a nevét. Ekkor jött a felismerés: ezt a grafikai megvalósítást ruhán addig még nem láttam - idézte fel az ötlet születését.
Munka és tervezés
Simai Zsolt négy éve dolgozik ezen a projekten: nagyjából 2000 munkaórát ölt már a tervezésbe, megvalósításba. Ennek eredményeként rengeteg különleges grafika készült. Ötleteit egy szakmában jártas barátja segítségével valósítja meg.
- Először a nagy márkák logóival kísérleteztem, például terveztem egy pólót: ezen 15000 kis pipa van, amik kiadnak egy nagyobb pipát. Ezután jöttek az ötletek: eldöntöttem, hogy készítek olyan magyar szurkolói pólót, sálat, amin rajta van az összes hazai település neve.
Az eljárás egyedi, nem egyszerűen egy vektorgrafikát vasalnak a különböző ruhákra. A tervezést követően a kész mintát egyből az anyagra nyomják, amit csak ezután szabnak ki és konfekcionálnak.
- Trianon 100. évfordulójának alkalmából egy teljesen unikális zászlót is készítettünk, amire a békediktátum előtti Magyarország összes településneve rákerült. Ez nagyon komoly, három hónapon át tartó kutatómunkát igényelt, mert sehol nem gyűjtötték pontosan össze, hogy hány település volt a múlt század elején hazánkban. Végül találtunk egy könyvet, amiben mindezt felsorolták. Egyesével másoltam ki belőle a több mint 12000 településnevet, amik korhű helyesírással kerültek a zászlóra. A kész trikolor végül másfél méterszer egyméteres lett, az 1920-ban elcsatolt települések, valamint a jelenlegi 3155 magyar település neveivel, összesen 12650 helynévvel.
A járvány hatásai
A Mintha Design dolgai jól alakultak, azonban – mint annyi más megtorpant vagy épp derékba tört történet esetében – jött a koronavírus. Mivel az ünnepségek rendre elmaradtak, így bővíteni kellett a spektrumot is.
- Összeszedtem a hazánkban megtalálható édesvízi halfajták neveit latinul és magyarul is, melléjük írva, hogy a tudomány mikorra datálja a felfedezésüket: ilyen mintákkal készítettem pólókat, pulóvert, mellényt a horgászok számára. A jövő évi ballagás kapcsán is érkezett kérés: szeretnék, ha terveznék egy olyan sálat, amin minden ballagó diák neve szerepel.
Az éven a következő, szinte kötelező lépést az egyedi maszkok tervezése és gyártása jelentette.
- Már áprilisban több mint 50 féle maszkot elkészítettem. A legtöbben fekete alapú maszkokat gyártanak, amelyek egyik sarkában van valamilyen logó. Én ilyeneket nem csinálok. Tervezek ellenben egyedi grafikájú darabokat: az EB-kijutás alkalmából készített maszkok négyfelé lettek osztva. A négy részbe az F csoportba kerülő válogatottak színei, valamint kis méretben a nemzetek nevei kerültek. Ugyanezt megcsináltam sálra is. Csütörtökön készültek el: ez a legújabb projekt.

Jótékony célokra
Bár a vírus nehéz helyzetbe hozta a vállalkozást, Simai Zsolt mégis előtérbe helyezi az adakozást. Többek között egy különleges DVTK szurkolói sálat bocsátott árverésre jótékony célból.
- Első lépésként összegyűjtöttem 1910-től kezdve az összes játékos nevét, aki megfordult a klubnál. Ezek a nevek kerültek a sálra, amit sikerült aláíratnom a csapat jelenlegi focistáival, valamint néhánnyal a régiek közül. Olyan legendák is dedikálták, mint például Veréb Gyuri bácsi.
Az FTC Bajnokok Ligája szereplése alkalmából készült egy fradis sál is, amit Simai Zsolt szintén kalapács alá bocsátott egy jótékonysági árverésen, ez azonban egyelőre nem váltja be a várt eredményt. Míg a DVTK fémjelezte szurkolói relikvia 170 ezer forintért kelt el, addig a fradis szurkolói sál jelenleg 110 ezer forinton áll, ami a BL-szereplés tükrében elég alacsony ár. A licit november 30-áig szól, így azért még él a remény.
- Tavaly lekéstem a Jónak lenni jó! kezdeményezésről. Utólag azonban nem bánkódok miatta, mert a felajánlásokat így annak tudom adni, akinek én szeretném, oda, ahol a legnagyobb szükségét érzem annak.
Ötletekből nincs hiány
A jótékonyságra kínált mezek és sálak értékét nagyban növeli a hitelesített aláírás, ezt azonban – hiába a nemes cél – nem mindig könnyű megszerezni.
- Készítettem egy egyedi Roger Federer-mezt, aminek egy svájci zászló van az elején, picivel pedig az egészre rá lett nyomva a legendás teniszező neve. A hátán egy 20-as látható, amit 6000 darab miniatűr grand slam felirat ad ki, utalva a svájci sportoló győzelmeire. Ha ezt aláírná Roger Federer, akkor egy vagyonért kelne el egy árverésen, mert ilyen relikviája biztosan nem lenne senkinek. Bár van kapcsolatom, mégsem sikerült eddig a dedikáltatás, pedig szívesen felajánlanám ezt is jótékony célra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!