Ugrás a tartalomra

Miskolc választott – részvételi adatok

minap.hu/MTI
Utoljára módosítva
2019. október 14. hétfő 01:32
18 óra 30 percig a miskolci választók 48,6 százaléka szavazott. Ez az adat közel 1 százalékkal haladja meg az országos átlagot.
Fotók: Juhász Ákos

Részvételi adatok:

18 óra 30 perc

Miskolcon megjelent 62 198 fő, a választópolgárok 48,68 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 274 581 fő, a választópolgárok 51,58 százaléka.

Országosan megjelent 3 787 857 fő, a választópolgárok 47,20 százaléka.

17 óra

Miskolcon megjelent 56 918 fő, a választópolgárok 44,55 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 250 343 fő, a választópolgárok 47,03 százaléka.

Országosan 3 426 129 fő, a választópolgárok 42,69 százaléka.

15 óra

Miskolcon megjelent 47 826 fő, a választópolgárok 37,43 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 202 484 fő, a választópolgárok 38,04 százaléka.

Országosan 2 784 346 fő ment el délután 3 óráig szavazni, a választópolgárok 34,69 százaléka.

13 óra

Miskolcon megjelent 37 613 fő, a választópolgárok 29,44 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 151 919 fő, a választópolgárok 28,54 százaléka. 

Országosan megjelent 2 134 806 fő, a választópolgárok 26,60 százaléka.

11 óra

Miskolcon megjelent 24 400 fő, a választópolgárok 19,10 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 100 950 fő, a választópolgárok 18,96 százaléka. 

Országosan megjelent 1 464 602 fő, a választópolgárok 18,25 százaléka.

9 óra

Miskolcon megjelent 8 677 fő, a választópolgárok 6,79 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelent 39 717 fő, a választópolgárok 7,46 százaléka.

Országosan megjelent 577 447 fő, a választópolgárok 7,20 százaléka.

7 óra

Miskolcon a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 127 763 fő. Megjelent 1 268 fő, a választópolgárok 0,99 százaléka.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 532 300 fő. Megjelent 6767 fő, a választópolgárok 1,27 százaléka. 

Országosan a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 8 025 372 fő. Megjelent 89 867 fő, a választópolgárok 1,12 százaléka.


Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 278 szavazókörében 8 millió 25 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Ugyancsak vasárnap választja meg a 318 ezer nemzetiségi választópolgár is a települési, területi (megyei, fővárosi) és országos nemzetiségi önkormányzatokat.    

A szavazók vasárnap két szavazólapot kapnak: az egyiken a polgármesterjelöltekre, a másikon választókerületük egyéni jelöltjeire szavazhatnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Miskolcon öt polgármesterjelölt indul a választáson: Alakszai Zoltán (Fidesz-KDNP), Veres Pál (Függetlenek SZIVE), Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom), Kopcsó Gábor (Új Lendület Miskolcért) és Fülöp József Istvánné (Munkáspárt).

A város 19 választókerületében összesen 90 képviselőjelöltet állítottak a pártok, szervezetek.

Ezekre figyeljen, fontos választási tudnivalók!

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A magyar állampolgár bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja a személyazonosságát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú a köztársasági címerrel). A bizottság elfogadja a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú gépjárművezetői engedélyt (jogosítványt) és a lézergravírozott útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására. 

Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím igazolására is szükség van a szavazáshoz: vagy lakcímkártyára, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervényre. A személyi azonosító, vagyis a személyi szám a lakcímkártya hátoldalán van, és tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve az igazolást a személyi azonosító jelről is.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és a lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

A választói névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőt nem kötelező magunkkal vinni, de az utóbbi időben lakcímet váltóknak ajánlott.    

A szavazóköri névjegyzék aláírása után két ívet kapunk majd, az egyiken a polgármesterjelöltekre, a másikon választókerületük egyéni jelöltjeire szavazhatunk. Fontos, hogy mindkét lapot lepecsételve kapjuk meg, mert a szavazatunk csak így lesz érvényes, valamint akkor, ha a kiválasztott polgármesterjelölt, valamint a kiválasztott választókerületi egyéni jelölt melletti körbe két egymást metsző vonalat húzunk. Egy szavazó csak egy polgármesterjelöltre és egy képviselőjelöltre szavazhat. Ha ennél több karikát X-el be, érvénytelen lesz a voksa.

Miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapokat, borítékba teszi és az urnába dobja. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 29 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte, de – az országgyűlési választással ellentétben – ők nem „viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.     

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.     

A választáson 38 ezer első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók mobiltelefonhoz rögzíthető tartót kapnak.     

A választás lebonyolításának törvényességét több mint 30 100 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.     

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, 17 órai és a 18.30 órai adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán, a főpolgármester-, a polgármester- és képviselő-választás, valamint a megyei közgyűlési választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz.     

A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!