Ugrás a tartalomra

MVK: két lépcsőben teljesen megújul a menetrend és a vonalhálózat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 03. hétfő 15:26
A két lépcsőben bevezetendő változásokkal kapcsolatban a lakosság véleményét is várja a közlekedési cég.
Fotó: MiNap-archív

Jelentősen változhat a következő hónapokban a miskolci buszok és villamosok menetrendje és maga a vonalhálózat is. Az ezzel kapcsolatos munkák koordinálására hozta létre Miskolc polgármestere év elején a Közösségi Közlekedési Munkacsoportot, melynek a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) munkatársain túl tagja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) és külsős szakértők is. A csoport munkája során azt tartja szem előtt, hogy a létrejövő új menetrend és hálózat a korábbiaknál sokkal jobban kiszolgálja a tömegközlekedést használók igényeit.

Az MVK most azt közölte, a munkacsoport olyan vonalhálózati és menetrendi terveket dolgozott ki – a rendelkezésre álló finanszírozási források figyelembevétele mellett – , amelyek már rövidtávon javítják a közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát a város minden terültén. A változásokat több lépcsőben vezetik be – mondta el érdeklődésünkre a VEKE miskolci csoportjának a vezetője.

- Már szeptember 1-jével is számos változás lép életbe. Ezek egy része a berekaljai közlekedést fogja javítani: a 101B-s járatok útvonalát meghosszabbítják Felső-Majláthon keresztül Berekaljáig. Az 1-es autóbusz-vonalcsalád közlekedése is változik: a Berekalja érintésével közlekedő járatok a jövőben 1B jelzéssel közlekednek majd. Az intézkedésnek köszönhetően hétköznap csúcsidőben 15, napközben 30 percenként lesz busz a városrész megállóiban. Fontos, hogy a kelet-nyugati tengely menetrendjeit összehangolták, az 1, az 1B, a 101B és a 21-es busz is ütemesen közlekedik majd - mondta Fejér Balázs aki hozzátette. A hangolt menetrendet az észak-déli vonalak esetén is bevezetik, javítják az egyetem közösségi közlekedési kiszolgálását és az éjszakai közlekedést is.

Jön az 1A-s villamos

A villamosközlekedés is alaposan változik, a VEKE helyi vezetője szerint alapvetően pozitívan. Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy szeptembertől bevezetik az 1A-s villamosviszonylatot. Ezzel párhuzamosan a villamosok menetrendje is módosul. Fejér Balázs emlékeztetett, az új viszonylat indítására már a Zöld Nyíl villamosprojekt idején is gondoltak.

- Ekkor épült ki egy betétvégállomás a Diósgyőri Gimnáziumnál, azért, mert ahogy haladunk Felső-Majláth felé, folyamatosan csökken az utasszám a villamoson, éppen ezért csúcsidőben nem gazdaságos minden villamossal a végállomásig közlekedni. A Kilián városrész alapvetően egy ideális pont, ahol visszafordítható a szerelvények egy része – tette hozzá.

Az új viszonylat csak csúcsidőben jár majd, viszont létének köszönhetően hétköznap reggel és délután körülbelül három és négy percenként villamos lesz a megállóban a Tiszai pályaudvar és az Újgyőri főtér között. A Diósgyőri Gimnáziumig 4-7, a felső szakaszon pedig 6-9 percenként követik majd egymást a szerelvények, napszaktól függően; a Vasgyárba reggel 12, a nap többi részében 15 percenként jár majd a villamos. „Hétvégenként továbbra is csak az 1-es villamos jár majd, az viszont a mainál sűrűbben: szombaton 10 helyett 7-8, vasárnap pedig 15 helyett 12 percenként, a régiségvásár idején pedig a pótlóbuszokkal együtt 10 percenként” – tette hozzá Fejér Balázs.

Ezek a változások már biztosak, a munkacsoport azonban tovább dolgozik, ugyanis 2021 januárjától egy új vonalhálózatot vezetnének be. Az MVK, honlapján néhány változtatás már megtekinthető, ezekkel kapcsolatban is várják az utasok véleményét: a cég társadalmi egyeztetést hirdetett a jövőt illetően.

Meghallgatják az észrevételeket

Demeter Péter vezérigazgató azt mondja, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a tömegközlekedési változások élvezzék az érintett utazó- és lakóközönség támogatását is. A kezdeményezésről már az első napokban kiderült: van értelme.

- Múlt péntek óta 50 e-mail-címről érkezett mintegy 150 észrevétel, tehát eredményesnek ítéljük meg a társadalmi egyeztetés kezdeményezését. Sok javaslattevő azzal kezdi észrevételét, hogy mennyire pozitívan és örömmel veszi ezt a lehetőséget, köszönetüket fejezik ki, hogy az MVK Zrt. az utazóközönség bevonásával tervezi kialakítani az új vonalhálózatát és menetrendjét – hangsúlyozta.

A legtöbb észrevétel Berekalja leendő közlekedési rendjével kapcsolatban érkezett, az igazgató elmondása szerint ezek ráadásul pozitívak: az utasok többsége megfelelően ítéli a követési időket, valamint elégedettek a napi indulások számával is.

- Ezen felül vannak a lakosság részéről javaslatok a villamosközlekedéssel kapcsolatosan is, valamint több városrészt érintő autóbuszközlekedésre vonatkozók is, mint például Avas, Egyetemváros, Komlóstető és Martinkertváros – tette hozzá az MVK első embere.

Demeter Péter kiemelte, minden beérkezett javaslatot megvizsgálnak – azokat is, melyek olyan felvetésről szólnak, amelyek a munkacsoport részéről nem merültek fel - és ha azok jogosak, és lehetőség is van rá, beépítik az új rendszerbe. „Azzal természetesen tisztában vagyunk, hogy egy ilyen komplex rendszerben nem lehet megfelelni minden igénynek, de törekszünk a legjobb megoldásra.” – zárta.

 

Az MVK azt kéri, minél többen írják meg a terveikkel kapcsolatos véleményüket, ötleteiket az egyeztetes@mvkzrt.hu e-mail-címre vagy a 3527 Miskolc, Szondi György utca 1. postacímre küldött levélben „Társadalmi egyeztetés” tárgymegjelöléssel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!