Ugrás a tartalomra

Az egészséges őszi tányér ötven árnyalata

Létrehozva
Az őszi és téli hónapok beköszöntével sokak számára fejtörést okozhat, hogy miként vihetjük be a szervezetünkbe az egészség megőrzéséhez szükséges vitamin-mennyiséget, hiszen a hidegebb idők miatt - látszólag - lecsökken a zöldségek és a gyümölcsök választéka. Sokan a legkönnyebb utat választva a mesterségesen előállított étrendkiegészítők felé fordulnak, miközben kisebb utánajárással könnyen megtalálhatók azok az alapanyagok, amelyek felhasználásával és fogyasztásával fedezni tudjuk szervezetünk téli vitaminszükségletét.
Kép

Miért is kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelre?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásával összeállította az úgynevezett OKOSTÁNYÉR táplálkozási útmutatót , amelynek fő célja, hogy a lakosság számára iránymutatást adjon arra vonatkozóan, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz mely élelmiszercsoportoknak (hús, tej, kenyér, zöldség, gyümölcs) milyen arányban kellene az egészséges felnőttek és gyermekek tányérjára kerülniük. Az ajánlás szerint egy átlagos ember napi ételmennyiségének felét zöldségek és gyümölcsök kell, hogy kitegyék, hiszen remek vitamin-, ásványi anyag- és rostforrásként szolgálnak.

Fontos, hogy minden évszakban megtaláljuk azokat a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tartalmazzák a szükséges tápanyagokat és védik a szervezetet a környezet káros hatásaitól is.

Széles és színes a paletta ősszel is: fogyasszunk például zöld színű és kalciumban gazdag ételeket, így brokkolit, zöldbabot, kínai kelt, vagy kelbimbót, amelyek magas kalcium-tartalmuk mellett májvédő hatásúak. Színesítsük tányérunkat lila színű vöröskáposztával, céklával és padlizsánnal, amelyek védik az idegrendszert és csökkentik a rákos betegségek kockázatát. Használjunk továbbá fehér, káliumban és magnéziumban gazdag karfiolt, fokhagymát, zellert, vagy pasztinákot, amelyek sok betegség, így például a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelik.

Ne feledkezzünk meg az E-vitaminban gazdag olajos magvakról sem, amelyeket akár egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatunk: együnk natúr, nem sózott mandulát, mogyorót, diót, gesztenyét. Gyümölcsök közül válasszuk a körtét, birsalmát és a szőlőt, akár frissen facsart, vagy 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé formájában is.

Ha pedig nem férünk hozzá az aktuálisan termő zöldségekhez, gyümölcsökhöz, a gyorsfagyasztott, konzerv, aszalt, szárított formában, vagy savanyúságként fogyasztott termékek is jó alternatívaként szolgálhatnak.

Ez is érdekelhet

Sikeresen teljesítették a magyar űrhajósok a NASA kiképzését
TudományBelföldVilág
Az Ax-4 legénysége sikerrel teljesítette a NASA kiképzését, ezzel újabb lépéssel kerültek közelebb a felbocsátáshoz.
Képgaléria
A lelket és az életet tárja elénk Rudolf Mihály legújabb kiállítása
Tudomány
„Lélek és élet – Rudolf Mihály és Útitársai” címmel nyílt kiállítás péntek délután a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. 
Képgaléria
Fontos együttműködést kötött az egyetemmel az OSZK
TudományMiskolc
A kulturális értékteremtő tevékenységek támogatása, valamint a kulturális és szakmai együttműködés lehetőségének megteremtése céljából szánták el magukat erre a felek.
Elon Musk szerint hat év múlva már ember lehet a Marson, jövőre pedig humanoid robot
TudományVilág
2026 végén indulhat el a Mars felé a SpaceX amerikai űripari vállalat Starship rakétája, amely magával visz majd egy Optimus humanoid robotot is – jelentette be pénteken Elon Musk amerikai milliárdos, a SpaceX elnök-vezérigazgatója.