Ugrás a tartalomra

Turbókörforgalom: felkészületlenül érte az autósokat az új forgalmi rend

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 07. hétfő 19:03
A tapasztalatok szerint elsőként a Corvin és a Dankó Pista utca esett el, de sok volt a probléma a környező utcákon is.
Fotók: Tajthy Ákos

Torlódásokat és dugókat hozott a belvárosban a turbókörforgalom kivitelezésének első hétköznapja. Munkatársaink tapasztalatai szerint hétfőn reggel főként a Corvin, a Görgey Artúr, a Király és a Dankó Pista utcán okozott problémát a beruházás miatti új forgalmi rend. De természetesen a Szemere Bertalan, a Lévay József és a Soltész-Nagy Kálmán utcákon is jóval élénkebb a forgalom.


Hasonló tapasztalatokról számolt be a minap.hu-nak a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője is. Molnár Emil rendőr alezredes elmondta, a hétfő reggel alapján úgy érezték, hogy a miskolci autósok nem igazán tájékozódtak az új helyzetről, noha a helyi sajtó nagyjából egy hete erről cikkezik, és figyelmeztetnek a helyi tévé-és rádióállomások.

- A felkészülés nem sikerült tökéletesen, a frissen kialakított forgalmi rendet nem nagyon vették figyelembe a közlekedők. Az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy sokan behajtanak a Vörösmarty útra a Corvin irányából azzal a szándékkal, hogy mint eddig, majd ők át tudnak menni a Király utcai kereszteződésen. Ez viszont az építkezés miatt nincs a lehetőségek között. A kollégáimnak jelentős energiát kellett arra fordítani, hogy a szabálysértéseket megelőzzék – mondta a rendőr alezredes. 


Molnár Emil szerint ugyanis a lezárásba ütközve sokan gondolták úgy, hogy a Vörösmarty utcai Coop áruház melletti kis utcán keresztül kerülik ki a lezárt kereszteződést. Ezt a régi forgalmi rend alapján meg is tehették, csakhogy az utca egyirányúsága most megfordult, most csak a másik irányból lehet behajtani. 

Sok a szabálytalankodó

„Bár a kollégáim felhívták erre az autósok figyelmét, sok autós azt mondta a rendőröknek, hogy egy-egy közeli címre mennek, aztán persze forgalommal szemben próbáltak behajtani a tiltó tábla után is. Persze a kollégáim elirányították őket. Ha ezt a terhet nem raknák rá a kollégáimra és szabályosan közlekednének, már az segítség lenne nekünk” – hangsúlyozta az osztályvezető, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a célforgalom kivételével a legjobb lenne most teljesen elkerülni ezt a szakaszt és segíthet az is, ha átmenetileg kicsit korábban indulnának el a reggeli órákban az autókkal közlekedők. 


Nagy gond van még a Dankó Pista utcán is – tette hozzá Molnár Emil – ugyanis az utca meglehetősen szűk és nem bírja el az ott megjelenő forgalmat. Kerülőútvonal lenne persze a Lévay utca is – ahogyan arról írtunk is – de a rendőrség és munkatársaink is úgy tapasztalták, idáig csak kevesen mennek el. 


- Hosszú évek tapasztalata, hogy mindig az első két-három munkanap a legnehezebb, azután általában megszokják az új forgalmi rendet az autósok. Bízom benne, hogy most is rájön majd mindenki, hogy ha némi torlódással is, de lehet találni más kerülőutat is, esetleg kicsit hosszabb menetidővel, melyen úticéljukat elérhetik – tette hozzá Molnár Emil, aki elmondta még: a rendőrség is vizsgálja az bevezetett közlekedési változtatásokat, és ha szükséges és mód van rá, további módosításokat fognak javasolni a közutak üzemeltetőinek (Magyar Közút, Városgazda) és a beruházó NIF kivitelezőjének. 


Az osztályvezető végül arra kérte az autósokat – főként a Vörösmarty-városrészben tapasztalt problémák kapcsán –, hogy tartsák be az új forgalmi rendet és ne szabálytalankodjanak. „Az első néhány napban csak figyelmeztetjük az autósokat a szabálysértésekre, de ha valaki hosszú távon sem hajlandó betartani az új közlekedési rendet, az súlyos büntetéseket von majd maga után később” – zárta. 

Késtek a buszok is

A turbókörforgalom kivitelezése miatt vasárnap reggel hétkor zárták le a Vörösmarty utca kereszteződést a Corvin és a Soltész-Nagy Kálmán utcák irányából is, a Király utca pedig augusztusig, a kivitelezés végéig kétszer egy sávosra szűkült. A lezárások miatt bevezetett új forgalmi rendről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 


Az új forgalmi rend miatt egyébként a terelt útvonalon közlekedő és az érintett utcákat korábban is érintő autóbuszjáratok menetideje is megnőtt. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. hétfőn reggel 5-10 perces késésekről számolt be a 21-es, 101B-s, illetve a 14-es, 20-as, 22-es, 34-es, 35-ös és 43-as autóbuszok esetén és késéssel közlekedtek a Volánbusz járatai is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!