Ugrás a tartalomra

Tudta, hogy nem verhető le a fecskefészek még üresen sem?

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 26. kedd 12:15
Akár több százezres büntetésre is számíthat az, aki engedély nélkül távolít el egy fecskefészket. A fecske ugyanis nemcsak védett, de hasznos állat is. Egy példány akár 1 kiló rovart, például szúnyogot vagy legyet pusztít el évente. A kormányhivatal adatai szerint egyre ritkábban fordul elő, hogy engedély nélkül távolítanak el fészkeket.
Forrás: pannonrtv.com

Tavaly mintegy harminckét bajba jutott fiókához hívták a Mályi Madármentő Állomás tagjait Miskolcon és környékén. Tapasztalataik szerint évről évre csökken a hasonló esetek száma, ugyanis egyre többen figyelnek oda a madárfészkek épségére. Néhány év alatt a fecskék száma több mint hatvan százalékkal csökkent.

Lehoczky Krisztián állatmentő elmondta, a fecskék szúnyogokkal, legyekkel, rovarokkal táplálkoznak. – A szúnyogok csípik meg a kutyánkat, ami utána szívférges lesz, vagy a szarvasmarhát, aminél kéknyelv betegség alakul ki, stb. Tehát olyan betegségeket tudnak terjeszteni, amik ránk is, a környezetünkre nézve is káros hatással vannak. A fecskék lényegében hajnal 4-től este fél 9-ig megállás nélkül gyűjtik a rovarokat.
Ezt követően a denevérek veszik át a munkát. Sokan nem tudják, de a fecske több mint húsz éve védett állat Magyarországon. Ezért fészkeik engedély nélküli leverése szigorúan tilos. 

Költési időn kívül, azaz októbertől márciusig az üres fészkeket csak a kormányhivatal engedélyével lehet eltávolítani. Fészkelési időben, áprilistól szeptember végéig pedig már ők sem adhatnak erre engedélyt. Aki mégis megszegi a szabályokat, súlyos pénzbírságra vagy akár három év börtönre is számíthat.

A Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály adatai szerint egyre többen tartják be a szabályokat. Molnár Tivadar Péter koordináló ügyintéző elmondta, jelentős számban adnak ki engedélyeket. – Még mindig értesülünk olyan esetről, amikor engedély nélkül távolítottak el fészkeket. Az elmúlt két évben három esetben kellett bírságot kiszabni ennek kapcsán. 

A megkérdezett szakemberek azt tanácsolják azoknak, akik felújításban gondolkodnak, hogy még a tavasz beköszönte előtt keressék fel a kormányhivatalt, és kérjenek engedélyt a fészkek lebontására. 

További hírek

Olvasnivaló