Ugrás a tartalomra

A világűrből számoltak meg elefántokat

MTI
Utoljára módosítva
2021. január 20. szerda 17:53
Először sikerült megszámolni állatokat mesterséges intelligenciával összekapcsolt műholdkamerákkal nagy kiterjedésű földrajzi térségében, ami fontos lépés a veszélyeztetett fajok populációinak megfigyelése terén.

A kutatók a 2014-ben felbocsátott Worldview 3 műhold nagy felbontású kameráit használták, hogy afrikai elefántok vándorlását figyeljék meg erdőkben és a szavannákon. Az automata rendszer ugyanolyan pontosággal érzékelte az állatokat, mint amilyen pontosságot emberi megfigyeléssel lehet elérni - idézte a Bathi Egyetem közleményét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő-hírportál.

A projektet az Oxfordi Egyetem és a hollandiai Twentei Egyetem együttműködésében valósították meg. Az érzékelés folyamatát lehetővé tevő algoritmust a Bathi Egyetem számítógépes tudósa, Olga Isupova fejlesztette ki.

Az új megfigyelési technika lehetővé teszi, hogy hatalmas területekről készítsenek felvételeket percek alatt, ami hasznos alternatívát biztosít az alacsonyan szálló repülőgépekből végzett állatszámláláshoz. A területet pásztázva a műhold képes néhány percenként több mint ötezer négyzetkilométernyi térség képanyagát összegyűjteni. Ha szükséges, a folyamatot meg lehet ismételni másnap, amikor a műhold a Földet megkerülve ugyanazon térség felé ér.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!