Ugrás a tartalomra

Világhírű tenor nyitja meg a huszadik Bartók Plusz Operafesztivált – José Carreras Miskolcra érkezik

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 09. szerda 17:42
A húszéves, jubileumi Bartók Plusz Operafesztivált 2020. június 12-én a Jégcsarnokban José Carreras nyitja meg – jelentette be Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, szerdán a városháza Dísztermében. 2020-ra a fesztivál „olyan csúcsra jutott, amelyhez hasonlót eddig meg sem közelített” – hangoztatta.
Fotók: Juhász Ákos

„A Bartók Plusz bemutatja: José Carreras Miskolcon 2020. június 12-én!” – kürtölte világgá az operafesztivál csapata hivatalos közösségi oldalán. 

Kesselyák Gergely elmondta: „a sztárvendéggel csúcsra ér" az operafesztivál, amely megalapítása óta missziójának tekinti, hogy a legmagasabb zenei kultúrát képviselve tegye fontossá és érdekessé Miskolcot. Szólt arról a koncepcióváltásról is, amely a műfaj hagyományainak megtartása mellett lehetőséget nyitott az operajátszás és a kortárszeneszerzés megújítására.

A három világhírű tenor még azok számára is ismertté és népszerűvé tette az opera műfaját, akik azelőtt nem hallgattak efféle zenei csemegéket. José Carreras Placido Domingo és Luciano Pavarotti mellett a harmadik leghíresebb tenor a világon. A művész menedzsere elárulta, Carreras már nagyon várja a miskolci fellépést.

Primo Béla, José Carreras menedzsere elmondta, mikor beszélt a maistroval az operafesztivállal kapcsolatban, azonnal azt válaszolta, hogy jön. Mint mondta, Carreras nagyon örült neki, hogy húszéves ez a fesztivál, mert nincs sok ilyen, ehhez hasonló.

José Carreras 2021-ben tervezi utolsó világkörüli turnéját, így kivételes hangját még utoljára élőben élvezheti a miskolci közönség. Az esemény nem csupán az operafesztivál, hanem Miskolc életében is egy kivételes, megismételhetetlenül értékes pillanat lesz majd.

– Az Operafesztivál egyfajta szimbóluma annak a fejlődésnek, amelyen Miskolc az elmúlt években keresztül ment – ezt már Miskolc város jegyzője emelte ki. Alakszai Zoltán arról is szólt, alapításakor még senki sem gondolt arra, hogy ez a fesztivál egyszer etalon lesz, egy megkérdőjelezhetetlen minőség, amely szülővárosát elhelyezi az országos és nemzetközi kulturális térben. Hozzátette: új utat nyitott Miskolc számára ez a fesztivál, amely a jövőbe vezető út lehetőségét kínálta fel, hogy egy szerethetőbb városban élhessünk. José Carreras Miskolcra jövetele egy szimbóluma a város fejlődésének, és annak a minőségi munkának, ami az Operafesztivál csapatát jellemezte az elmúlt húsz évbe – fogalmazott. „2020 júniusában Miskolc pezsegni fog.”

A miskolci fesztivál múltjára visszatekintve az alapítók egyike, Müller Péter Sziámi arról szólt, hogy sikerült megtartani a fesztivált a világ zenei térképén. Elértük azt, hogy a világ csúcssajtói szuperlatívuszokban írnak a fesztiválról – emelte ki. Új perspektívákat adtak hozzá olyan új és úttörő programok, mint az Ezrek operája és az operaíró-verseny. 

A másik örömhír is a három tenorhoz kapcsolódik. Kesselyák Gergely a CineFesten találkozott Pavarotti özvegyével, aki elárulta, az operafesztivál célja, tevékenysége nagyon tetszett volna Pavarottinak. – Így tulajdonképpen ott, az asztalnál megállapodtunk, hogy a Pavarotti Alapítvány és a Bartók Plusz Operafesztivál közösen fogja kiírni az ötödik operaíró-versenyt – jelentette be a fesztiváligazgató.

A Bartók Plusz Operafesztivál 2020-ban immár huszadik alkalommal varázsolja Miskolcot az opera fővárosává, a világhírű tenor pedig egy meglepetésvendéget is hoz magával Miskolcra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!