Ugrás a tartalomra

Budapest, Pécs, Miskolc - Közös cél a klímasemlegesség

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 06. kedd 20:17
Komoly lehetőség Miskolcnak, hogy közvetlen uniós pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a klímasemlegesség elérését célzó városi törekvések – fogalmazott Veres Pál polgármester azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Budapest, Pécs és Miskolc vezetői közösen tartottak a Területfejlesztési Minisztériumban.
Veres Pál, Miskolc polgármestere a város nagy lehetőségéről beszélt. | Fotó:Mocsári László

Magyarországról mindössze három település, Budapest, Pécs és Miskolc került be a közé a száz európai város közé, amelyek az Európai Bizottság támogatásával dolgozhatnak majd mintavárosokként azért, hogy már ebben az évtizedben is nagy lépést tegyenek a klímasemlegesség irányába.

A budapesti sajtótájékoztatón a házigazda, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, pár hete született meg az elhatározás, hogy a három város képviselői egyeztetik terveiket a Területfejlesztési Minisztériummal, a kormányzat pedig elkötelezett abban, hogy a települések klímasemlegességi terve megvalósuljon.

- Szakértői csoportok működnek mindhárom városban, ezek munkáját segíti minisztériumunk, illetve a Technológiai és Innovációs Minisztériumból is érkezik egy szakember a munka összehangolása érdekében – hangsúlyozta Navracsics, hozzátéve, hogy a három város uniós forrásokból és kormányzati támogatás segítségével valósíthatja meg célkitűzéseit, az előfinanszírozott projektekre pedig akár már a jövő év első negyedévében megérkezhetnek az első uniós pénzek.

Ennek azonban az a feltétele, hogy a magyar kormány és az Unió között megszülessen a helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás, a támogatási források ugyanis ebből az alapból válnának elérhetővé – ilyen ígéret azonban nem hangzott el a budapesti rendezvényen.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy közvetlenül uniós pénzforrásokhoz juthat a három város, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig úgy vélte, hogy a települések klímasemlegességi tervei nem jelenthetnek csupán politikai célkitűzést vagy kommunikációs eszközöket, és a politikai különbségeket a partnerségnek és a klímabarát szemléletnek felül kell írnia.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a környezetvédelem és a klímasemlegesség fontosságát hangsúlyozva döntő lépésnek nevezte, hogy Miskolc bekerült a kiválasztott száz európai város közé, és ennek köszönhetően a pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a városi tervezési folyamatok, illetve azok megvalósítása is.

- Ez nagy lehetőség a városnak – fogalmazott Veres Pál kiemelve, hogy a környezet- és klímavédelem már a választási kampányában meghirdetett Nagy-Miskolc Programnak is központi eleme volt, és azóta is rengeteg lépés történt annak érdekében, hogy Miskolc valóban zöldebb, élhetőbb, környezettudatosabb településsé váljon. Ezekhez a törekvésekhez pedig tökéletesen illeszkednek a „száz város misszió” kapcsán megfogalmazott tervek és vállalások – tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva a két másik várossal való együttműködés fontosságát.

- Az akciótervek finomításába és a szerződések előkészítésébe bevonjuk majd a kormányzat szakértőit is, hiszen ahhoz, hogy ez a projekt valóban sikeres legyen, tennünk kell, gőzerővel kell majd dolgoznunk – ismertette a jövőbeli terveket a városvezető.

Elmondta azt is, hogy a miskolci klímasemlegességi projekt nagymértékben támaszkodik a megújuló energiákra, kiemelten kezeli a vízbázisvédelem ügyét és a légszennyezettség csökkentését, de uniós segítséggel és kormányzati támogatással - ez utóbbira ugyanis feltétlenül szükség lenne, így akár már a jövő év első negyedévében reális lehetőséggé válhat a miskolci lakások hőszigetelésére és felújítására vonatkozó tervezés is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!