Ugrás a tartalomra

Vécécsésze és gumiabroncsok is előkerültek a perecesi bozótosból

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 13. szombat 15:01
Ezúttal a Debreczeni Márton tér környékét tisztította meg az illegálisan lerakott hulladéktól Serbán Zsolt és Bazin Levente csapata szombaton délelőtt. Döbbenetes mennyiségű szemét került már elő a közeli erdőkből.
Fotók: Horváth Csongor

Egy kamion rakterét már bőven megtöltené az a szemétmennyiség, amit 2020 óta összeszedtek Perecesen - mondta el a helyszínen a körzet önkormányzati képviselője. Bazin Levente rendszeresen szervez hulladékgyűjtő akciókat a bükktisztasági nagykövettel, Serbán Zsolttal közösen. Így tettek most is, de amellett, hogy ismét összegyűlt egy jó konténernyi szemét, pozitív változásokról is be tudtak számolni.

- Direkt megnéztem most azt a részt, amit legutóbb takarítottunk ki, és örömmel láttam, hogy egy árva labdán kívül nincs ott semmi. Az is lehet, hogy focizó srácok vesztették el a lasztit, szóval szemétnek semmi nyoma - sóhajtott fel Serbán Zsolt.

Ugyanakkor innen körülbelül 150 méterre már lehangoló a kép: viszonylag frissen lerakott hulladékot is találtak nagy mennyiségben, ami azt mutatja, hogy gyorsan újratermelődik a szemét Perecesen. Találtak már hűtőt, gyakori az építési hulladék és a gumiabroncs is, a vécécsésze pedig gyakorlatilag állandó "szereplője" a szeméthalmoknak.

- 2020 végén kezdtük el szedni a szemetet a városrészben, azóta többször is vissza-visszatértünk már ide. Csak tavaly 90 köbméter szemetet gyűjtöttünk össze, ezzel a mennyiséggel egy nagyobb kamion csomagterét is meg tudnánk tölteni. És azóta csak újabb halmok "nőttek" ki a földből, így bőven volt dolga az önkénteseinknek, akiknek a száma már megközelíti a kétszázat - sorolta Bazin Levente.

A csapat egyébként vidám, örülnek egymás társaságának - ezúttal is nagy örömmel üdvözölték soraikban a mindössze 15 éves martinkertvárosi tisztasági nagykövetet, Kertai Zsombort. És itt volt a perecesi sportkör néhány tagja is, akik korán reggel futással kezdték a napot, majd így érkeztek meg a gyülekezési pontra, reggel 9 órára.

A színig megtelt konténer elszállítását Bazin Levente saját képviselői alapjából finanszírozza.

Azt is megtudtuk az akció zárásaként, hogy a tervek szerint augusztus végén, a Szinva Örökség Napok előtt a Vasgyárban kitakarítják a Szinva partját. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak. Aztán pedig a történelmi Avason lesz egy nagyobb volumenű takarítás.

További hírek

Olvasnivaló