Abrakadarka: varázslatos borélményre invitálják a miskolciakat
Kelet és nyugat találkozása lesz a Szekszárd All Stars. Erős lokálpatriotizmus, kiváló kosárcsapatok és a borok szeretete – néhány dolog, ami összeköti Babits Mihály szülővárosát Miskolccal. Ezt a kapcsot húzza erősebbre a program, ami a Furmint Februárhoz hasonlóan egy klasszikus borkóstoló élményét ígéri a látogatóinak, pohárral a kézben, borászattól borászatig sétálva. A Szekszárd All Stars azonban nem kizárólag egy borfajtára fókuszál, hanem inkább egy borvidéket szeretne bemutatni. Ezzel együtt a hangsúly minden bizonnyal Szekszárd kedvelt borára, a kadarkára kerül majd.
A környék legnevesebb borászatai látogatnak majd hozzánk a piac nagyvadjaitól a kisebb forgalmat bonyolító, de annál izgalmasabb pincészetekig. Nagyjából húsz pultnál kóstolhatunk körülbelül 150 tételt.
– A hét éve sikeres rendezvényünket szerettük volna más formában is megeleveníteni Miskolcon – beszél a program mögötti szándékról Sándor Zsolt borász, főszervező.
Február a fehér borról szólt, most viszont a kékszőlő lelke kerül előtérbe. Szekszárd az egyetlen olyan borvidék Magyarországon, ahol nagy létszámban készül kadarka, ez a fajta pedig jó vezérfonál lehet, hogy a kóstolón össze tudják hasonlítani a vendégek a különböző tételeket. Viszont nem kizárólag kadarka kerül majd a poharakba. Sőt, a borászatok elhozzák a legféltettebb kincseiket is, amelyek a felső polc feletti kategóriába tartoznak: ezekből is kaphatnak ízelítőt azok, akik jegyet váltanak a rendezvényre.
A Vida Borbirtok is készül a Szekszárd All Starsra. Az eseményt megszellőztető sajtótájékoztatón Vida Péter borász arról beszélt, érdemes nyitott szívvel érkezni a programra.
– Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy bemutatkozzon a borvidékünk Miskolcon is. Úgy gondolom, érdemes a kadarkától indulni majd a kékfrankosok, bikavérek irányába – ezek által lehet „megkóstolni a szekszárdiságot” – ajánlott sorrendet Vida Péter.
A magukra valamit is adó éttermek jól szerkesztett borlapot tartanak, amit az ételkínálathoz hangolnak. A Szekszárd All Starson a jó borokhoz pászítják majd a harapni valókat. A terülj-terülj, asztalkámat ugyanis a Végállomás étterem prezentálja majd a rendezvényen.
– A kadarkához remekül illik a fűszerpaprika, például egy hortobágyi húsos derelyéhez kiválóan passzol, de mivel kiváló egyensúlyú borról beszélünk, a szakácsok szívesen használják számos alapanyaghoz, szárnyashoz, marhához, halhoz egyaránt – mondta Vargáné Bodnár Henrietta, aki jelezte: már dolgoznak azon, hogy az eseményhez tökéletesen illő falatokat kínáljanak majd.
A jó bor jellegzetessége, hogy minden kóstolással új ízek tárulnak fel előttünk. Ugyanez igaz egy jó boros programra: egyszerre kínál lehetőséget arra, hogy elmerüljünk az ízekben, de mindemellett a találkozások terepe is.
– A város számára fontosak az olyan események, amelyek egyszerre szólnak a turizmusról és a gasztronómiáról, a vendégszeretetről. Most a Dél-Dunántúl érkezik Miskolcra – borászati értelemben. Ezen felül Szekszárd vezetésének delegációja is részt vesz majd programon, ami így a két település közötti kapcsolatépítést is szolgálja – mondta a Szekszárd All Stars kapcsán Hollósy András alpolgármester.
A rendezvény egy különleges mesterkurzussal indul, amin szakértők mutatják be, miért is olyan sokszínű bor a kadarka.
A Szekszárd All Stars április 30-án, 13 órától startol. A programokat a Városháza Dísztermének előterében rendezik majd meg.