Ugrás a tartalomra

TÖRTÉNET

A Miskolc Városi Televízió 1985. Április 15-én sugározta első adását az Avas városrészben kialakított stúdióból. A kezdeti években kábelhálózaton keresztül jutott el a nézőkhöz a program. A hetente egy alkalommal jelentkező műsort - többek között- a Magyar Rádió Miskolci Regionális Stúdiójának munkatársai, a Déli Hírlap újságírói készítették.

A televízió indulását követően folyamatosan fejlődött. Az Avas városrészből egy Dózsa György úti két szintes stúdióba költözött. Önálló analóg frekvenciát kapott. Az UHF 55-ös csatornán az Avasi kilátón keresztül 30 kilométeres körzetben váltak elérhetővé programjai.

A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő médium 2006. Május 25-én, vadonatúj székházat kapott. A Kis-Hunyad utcán lévő épületben két stúdiót, négy vágóhelységet, adásvezérlőt, newsroom-ot alakítottak ki. A televíziót a kornak megfelelő legmodernebb, digitális technikával szerelték fel.

VÉTELKÖRZET:

Napjainkban a televízió a négy médiumot tömörítő MIKOM Nonprofit Kft. részeként működik. 2015-ben megtörtént a digitális átállás. Adásai ma már HD minőségben foghatók akár ingyenesen, tetőantennával is a város mintegy 30 kilométeres körzetében. Programja a MinDig TV kínálatában épp úgy megtalálható, mint a legnagyobb kábelszolgáltatók - UPC Magyarország; Magyar Telekom IPTV; DiGi TV- programcsomagjaiban. A DiGi TV kínálatában a műsorok HD minőségben is elérhetők.

A kábelszolgáltatóknak és a digitális sugárzásnak köszönhetően a Miskolc Televízió műsorai nem csak a város területén, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén Megye településeinek nagy részén is foghatók.

Alacska, Alsódobsza, Alsóvadász, Alsózsolca, Arnót, Aszaló, Bánhorváti, Berente, Boldva, Borsodszirák, Csobád, Dédestapolcsány, Edelény, Emőd, Felsődobsza, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Felsőzsolca, Gesztely, Halmaj, Hangács, Hejce, Hernádbűd, Hernádkak, Hernádkércs, Hernádnémeti, Hernádszentandrás, Ináncs, Izsófalva, Kazincbarcika, Kázsmárk, Kiskinizs, Kondó, Kurityán, Léh, Megyaszó, Múcsony, Nagybarca, Nagykinizs, Nyékládháza, Nyomár, Onga, Ormosbánya, Parasznya, Pere, Radostyán, Rásonysápberencs, Rudolftelep, Sajóecseg, Sajóivánka, Sajókápolna, Sajókaza, Sajókeresztúr, Sajólászlófalva, Sajópálfala, Sajósenye, Sajószentpéter, Sajóvámos, Sajóvelezd, Szendrő, Szentistvánbaksa, Szikszó, Szirmabesenyő, Szuhakálló, Szuhogy, Újcsanálos, Vadna, Varbó, Ziliz, Zubogy, stb. településeken csaknem 300 ezer néző követheti a televízió napi programjait.

MŰSORAINK:

A Miskolc Televízió arculata 2018-ban teljesen megújult. Miskolc arculati elemihez igazodó, modern, dinamikus az évszakokkal együtt változó külsőt kapott. Műsorait több, mint 40 főből álló, szerkesztők, riporterek, operatőrök, digitális utómunkát végző technikai munkatársak, kreatív szakemberek alkotta stáb készíti. Naponta 2 és fél órában jelentkezik friss önálló tartalommal a régió legnagyobb televíziója.

Hétfőtől - péntekig 18:00 órakor minden hétköznap Híradót láthatnak a televízió nézői. A napi 15 perces hírfolyamot helyszíni, élő tudósítások, közéleti, politikai, kulturális és sport riportok teszik színessé. A híradó riporterei minden jelentősebb városi eseményre, programra eljutnak, hogy tudósítsák a régió lakosságát.

Felmérések szerint a televízió hírműsorát csaknem 25 ezer néző követi figyelemmel, ami helyi televíziók között kiemelkedő nézőszámnak számít.

Minden hétköznap aktuális időjárás jelentést és friss kulturális programokat is kínál a televízió a híradó után jelentkező ProgramPont-ban.

Legnézettebb magazinműsorain közé tartozik a Miskolci Napló, ami a hét közéleti, politikai történéseit és azok hátterét foglalja össze hetente 25 percben, hétfőn esténként.

A kedd esténként jelentkező Sportpercek a DVTK család minden fontos történéséről beszámol. A műsort követő sportsávban pedig az NVLC vízilabda mérkőzéseit. A DVTK jegesmedvék találkozóit épp úgy nyomon követhetik a nézők, mint a DVTK labdarúgóinak vagy kosárlabdázóinak mérkőzéseit.

Szerdánként Spilman Nóra #Testközelből mutat be érdekes témákat a sminkelés fortélyain keresztül, a testedzésen át a pizza sütés tudományáig. A havonta jelentkező magazin érdekessége, hogy maga a műsorvezető is aktív résztvevője a bemutatott tevékenységeknek.

Csütörtökönként igazi csemegéket hoz a színház, a film, a képzőművészet, a balett és a kultúra minden szegmenséből a Promenád című műsor.

Pénteken az egészséges életmódhoz ad tanácsokat az Egészségpercek.

Gasztrokalandokat kínál a miskolci gasztronómia legjelesebb képviselőinek segítségével a Gasztrokaland.

A köztünk élő művészeket, hétköznapi foglalkozások kiemelkedő személyiségeit mutatja be M-Kiss Judit, Köztünk élnek című mini portré sorozata.

Az állatvilág mindennapjait, a házi kedvenceinkkel kapcsolatos praktikus tanácsokat pedig Kóródi Tímea tárja a nézők elé Kedvenceink című műsorában.

A vasárnaponként a hitélet kerül a középpontba. Katolikus szentmisét, református istentiszteletet és evangélikus szertartást láthatnak hétről-hétre a Miskolc Televízió nézői a HívőSZó című műsorban.

Miskolc kiemelkedő kulturális programjaihoz igazodva - Becherovka Miskolci Farsang, Bartók Plusz Opera Fesztivál, Könyvhét, Miskolci Sörfesztivál, Miskolci Advent- tematikus műsorokat, élő közvetítéseket sugároz a televízió.

Az állami és egyházi ünnepekre szintén tematikus tartalmakkal készülnek minden évben a televízió munkatársai.

MŰSORCSERE:

A Miskolc Televízió a Helyi Televíziók Országos Egyesületének tagjaként a tagtelevízióktól átvett magazinműsorokon keresztül, több műfajban kínál országos kitekintést is nézőinek.

Ilyen műsorok például, az ÉpíTech, című gazdasági témájú magazin. A tudományos világ érdekességeit bemutató Quantum. A gasztronómia finomságait kínáló Kreatív Chef. A színház világába kalauzoló Forgó színpad, vagy a turizmus kérdéseivel foglalkozó Szomszéd vár. Bekerült a Miskolc Televízió programjába a nyugdíjasoknak szóló Generációk című műsor is. A műsorcserének köszönhetően Miskolc eredményei, programjai, érdekességei az ország más részeibe is eljuthatnak. Az említett produkciók ugyanis a tagtelevíziók közös gyártásában készülnek.

KÜLDETÉS:

A Miskolc Városi Televízió küldetésének tartja, hogy folyamatos arculati, technikai, tartalom fejlesztéssel, a legkorszerűbb technikai eszközökkel, képi megoldásokkal 21. századi tartalmat varázsoljon nézői képernyőjére. Hiteles tájékoztatást, tartalmas színvonalas szórakozást kínáljon. Ami alternatíva lehet az országos televíziós csatornák tartalmai mellett.