Ugrás a tartalomra

Ecsettel a békéért

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 18:02
Az első világégés tragédiáját megfestve hívják fel a figyelmet a béke szükségességére.
Törő Irén is elmondta a gondolatait a megnyitón Fotók: Juhász Ákos

A Krajczáros alapítvány felhívásához rengeteg művész csatlakozott az elmúlt 10 évben: majdnem 200 külföldi és magyar alkotó munkája nyomán már mintegy 900 műalkotás született, és 60-nál is több hazai és külföldi kiállítás nyílt meg az Emlékezet a Hősökre 1914-1918 - Ecsettel a Békéért projekt égisze alatt. Csütörtökön pedig a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban nyitották meg a gyűjtemény darabjaiból összeállított tárlatot.

- A cél megemlékezni, ápolni a múltat, tisztelegni a hősök előtt, valamint felhívni a figyelmet a háború szörnyűségeire. Ehhez csatlakoztak az alkotók, akik képeikkel segítik az alapítvány munkáját - fogalmazott Törő Irén festőművész, Herman gimi nyugalmazott tanára, aki még 2016-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.
- Művésztelepeken dolgozunk, az alapítvány pedig járja az országot a kiállítással. Én alapvetően tájakat szoktam festeni. Sok hősi temetőben, emlékhelyen jártunk a csapattal, ezeket örökítettem meg a kiállításon bemutatott képeimen, valamint olyan egyetemes gondolatokat szerettem volna a vászonra vinni, mint a béke és a szabadság eszméi.

A Krajczáros alapítvány az ezredforduló óta foglalkozik hadisírok gondozásával. Szerettük volna, ha a munkánk nem merül ki a fizikai rekonstrukcióban. Ennek a törekvésnek a része a 2013-ban induló Ecsettel a békéért programsorozat, amit először székesfehérvári művészek karoltak fel – beszélt az indulásról Németh István nyugalmazott ezredes, a Krajczáros alapítvány elnöke. – Akkoriban mindössze 60 kép volt a birtokunkban, többnyire portrék. Most az egész gyűjtemény több mint 900 különböző technikával és méretben készült alkotásból áll. Mindez 6 ország majdnem 200 alkotóművészének grátisz alkotótevékenységéből származik, ami szerintem külön emeli a kollekció értékét – fogalmazott az alapítvány elnöke.

A mostani, Miskolci Herman Ottó Gimnázium dísztermében kiállított, mintegy 80 alkotást bemutató tárlatot június 8-ig lehet megtekinteni munkaidőben, 8 és 16 óra között.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!