Ugrás a tartalomra

Elkészült a Miskolci Fogyatékosságügyi Kalauz

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 30. kedd 20:19
A nyomtatásban megjelent és az interneten is elérhető hiánypótló kiadványban a fogyatékossággal élő miskolciak és családjaik szinte minden olyan szolgáltatót megtalálhatnak, amely nekik nyújt segítséget, legyen szó orvosi kezelésekről, különböző terápiákról, vagy akár arról, hol fogadják szívesen a tanulni vágyó, ám valamilyen akadállyal küzdő gyermeket. 
Fotók: Horváth Csongor

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a tavaly szeptemberben megkezdett munka gyümölcse érett most be, az összeállított adatbázis első kiadványa több mint százhúsz olyan szervezet, hivatal, vállalkozás címét, elérhetőségét tartalmazza – a konkrét szakterülettel, tevékenységgel együtt -, amelyek segítségére lehetnek az érintetteknek és a szülőknek, hogy a lehető legegyszerűbben, egy helyről tájékozódhassanak a lehetőségeikről. A kalauzt a Szimbiózis Alapítvány szerkesztette és a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely szakmai munkacsoportja véleményezte, amelyek különösen ügyeltek arra, hogy csak hiteles információk kerüljenek a kiadványba, kipróbált szolgáltatókról. Az adatbázist kedden mutatták be a közönségnek és a sajtónak az elkészítésében közreműködő szervezetek képviselői, Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke, Barnóczki Gábor, a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely koordinátora, Tasi Zsuzsanna, a MESZEGYI fogyatékosügyi tanácsadója, és az egész kezdeményezést felkaroló és szorgalmazó Miskolci Önkormányzat részéről Varga Andrea alpolgármester. 

A Városháza dísztermében megrendezett eseményen a Miskolci Fogyatékosságügyi Kalauz bemutatása mellett beszámoltak arról is, hogy a Szimbiózis Alapítvány pályázatos forrásból bővíti szolgáltatásait, 2023 év végétől újabb négy helyszínen, húsz fő számára nyújtanak támogatott lakhatási lehetőséget. Ehhez 572 millió forint európai uniós támogatási forrást nyertek, amelyből megvásároltak egy családi házat, ahol tizenkét ember számára alakítanak ki lakóegységeket, ezen kívül további nyolc embert tudnak elhelyezni inkluzív körülmények között, bérházi lakásokban. Elhangzott, hogy jelenleg már hatvan fő számára nyújtanak családias jellegű lakhatási lehetőséget Miskolcon, öt különböző helyszínen.

Varga Andrea alpolgármester hangsúlyozta, nagyon fontos és a város számára kiemelkedő jelentőségű mindkét fejlesztés, amelyek jelentősen javíthatják az érintett fogyatékkal élők és családjaik helyzetét. Kiemelte, a Fogyatékosságügyi Kalauz létrehozása mögött példamutató összefogás és együttműködés jött létre a családok és a fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezetek között, amelyek a kiadvány elkészítői is voltak. 

„Számomra fontos és bizalomkeltő, hogy a szülők, nem kímélve önmagukat, vették a fáradtságot és végignézték, hogy melyik szolgáltatás az, amely valóban működik, hogyan működik, milyen szakmai minőséget képvisel, amivel validálták ezeket a szolgáltatásokat és szolgáltatókat” – mondta az alpolgármester, aki egyben ígéretet is tett arra, hogy az önkormányzat a továbbiakban igyekszik gondozni ezt a nagy munkával összeállított anyagot. Áttekintették a lehetőségeket, hogyan lehet ezt a szolgáltatáscsomagot rendszeresen felülvizsgálni és biztosítani, hogy mindig aktuális információk álljanak a szülők rendelkezésére. 

A Szimbiózis Alapítvány támogatott lakhatással kapcsolatos fejlesztéséről szólva Varga Andrea emlékeztetett arra, mekkora kihívás a fogyatékkal élők számára az önálló lakhatást és önálló életvitelt biztosítani. Ezen a területen hatalmas hiányosságok vannak, sok a teendő, nagyon sokan vannak, akiken még támogatott lakhatás keretében sem tudnak segíteni, hiszen a lehetőségek korlátozottak. A város, együttműködve az ezen a területen működő civil szervezetekkel igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a helyzet folyamatos javításáért. 

„A feladatunk az volt, hogy nézzük meg, ha valakinek születik egy gyermeke és kap egy olyan diagnózist, hogy valamilyen fogyatékkal kénytelen élni az életét, akkor milyen a jövőkép ezen a területen a városunkban? Nézzük meg, hová, kikhez fordulhatnak segítségért a korai fejlesztésben, az oktatás-nevelésben, a szociális ellátás területén, az egészségügyi intézmények vagy a különböző hivatalok rendszerében” – avatta be a hallgatóságot a Miskolci Fogyatékosságügyi Kalauz elkészítésének hátterébe Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, ezeknek az embereknek, családoknak a különböző életszakaszokban, különböző szükségleteik vannak, amelyekben az új kiadvány igyekszik koncentrált segítséget nyújtani, mintegy adatbázis szerűen, az összegyűjtött és leellenőrzött információkkal. 

„Ilyen összefoglaló anyag még nem született, ez az országban is egyedülálló, gratulálok Miskolcnak, hogy ebben partner volt és a város honlapjára is feltették. Azt remélem, a nyomtatott verzió gyorsan elavul majd, mert folyamatosan fejlődik Miskolcon az ellátás. Az internetes adatbázis előnye, hogy gyorsan frissíthető” – mondta Jakubinyi László, aztán jelképesen hivatalosan is átadta a kalauzt az önkormányzatot képviselő Varga Andrea alpolgármesternek. A rövid ceremónia után bemutatta a jelenlévő érdeklődőknek a támogatott lakhatás rendszerét és a Szimbiózis Alapítvány tevékenységét, amelyben segítségére volt a szervezet négy bentlakója is, akik nem csak élnek az alapítvány házaiban, hanem különböző területeken dolgoznak is. Ők beszámoltak az otthonokban folyó életükről és a munkájukról a közönségnek. 

Barnóczki Gábor, a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely koordinátora elmondta, hogy rendkívüli módon örültek, amikor felkérték őket a kalauz szakmai véleményezésére és annak különösen, hogy el is készült, mivel egy sok-sok éve tervezett, de eddig soha el nem készített, hiánypótló kiadvány született. „Arra biztosan emlékszem, hogy már 2014-ben is beszéltünk egy ilyen adatbázis létrehozásáról, az elképzelés paralel futott az aktuális munkáinkkal, de mindeddig nem valósult meg. Nagyon örültünk, hogy a Szimbiózis Alapítvány és az önkormányzat most felvállalta az elkészítését. A munkában a jövőben is részt kívánunk venni, szakmai kontroll, de leginkább segítő szerepben” – tudatta Barnóczi Gábor. Az adatok frissítéséből és bővítéséből is kiveszik a részüket a munkatársai – tette hozzá, kiemelve, hogy a kalauz többféle formátumban is elérhető lesz, köztük a látássérültek számára akadálymentesített módon, egy képernyőolvasó programmal is felolvasható a szöveg.

Tasi Zsuzsanna, a MESZEGYI fogyatékosügyi tanácsadója megerősítette, hogy ők sem csak az első kiadvány megalkotásában kívántak részt venni, hanem a továbbiakban is gondozzák, frissítik, aktualizálják az adatokat a munkatársaival. Felhívta a figyelmet, hogy a város honlapján a kalauz mellett egy telefonszám is található, amelyen várják a lakossági észrevételeket és a véleményeket is a kiadványban szereplő szolgáltatásokról és szolgáltatókról. „Mi egy híd szerepet töltünk be a fogyatékos személyek, a hozzátartozóik és a szolgáltatók között. Tanácsadóként az a feladatunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokat ajánljuk a hozzánk forduló fogyatékos személyeknek és hozzátartozóiknak” – szögezte le Tasi Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló