Ugrás a tartalomra

Hálát adnak az avasi reformátusok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. június 23. vasárnap 16:01
Idén 535 éves az avasi református templom, és 470 éves a Miskolc-Avasi Református Egyházközség.
A műemlék Avasi Református Templom / Fotók: Juhász Ákos

A Miskolc-Avasi Református Egyházközség megalakulásának 470. évfordulója és az Avasi Református Templom 535. évfordulója alkalmából tartanak jubileumi rendezvényt június utolsó hétvégéjén, amivel megnyitják a jubileumi évüket.

A programok június 28-án, pénteken délután négykor kezdődnek Juhász Ferenc brácsaművész ingyenes jótékonysági koncertjével a templomban. Zongorán kíséri Petró Csaba. Huszonkilencedikén, szombaton délelőtt negyed tizenkettőtől a Miskolci Református Egyházközség történetéről hallható előadás Dienes Dénes egyetemi tanártól, majd a miskolci reformáció történetéről ad elő Balogh Judit egyetemi tanár. Délután negyed kettőtől Rudolf Mihály akadémikus építészmérnök tart előadást Lélekjelenlét címmel, majd délután háromtól Juhász Ferenc brácsaművész előadása következik. Ezután fél öttől Szörényi Gábor András régész vezetésével lesz templomtörténeti séta az avasi templomban. Június 30-án, vasárnap, 10 órától pedig hálaadó istentiszteletet és közös ünnepi ebédet tartanak, amire előre regisztrálni kell a gyülekezetben.

Jubileumi rendezvénysorozatára hívogat a Miskolc-Avasi Református Egyházközség

Az avasi templom múltja egészen az 1200-as évek elejéig nyúlik vissza, négy épületről tudni. Az első egy fából készült templom volt. Gulyás Marcell, az egyházközség presbitere korábban a Miskolci Naplónak elmondta, régészeti feltárások tanúskodnak róla, hogy a templom újjáépítése 1260-ban kezdődött meg, két évtizedig épült, de 1285-ben ismét leégett. Szűk ötven éven belül, 1323-ban azonban már újra román stílusú templom állt az Avason.

Nagy Lajos király idejében a gyülekezet kinőtte a templomot, így átépítették késő gótikus stílusban. Akkor még gazdagon festett freskókkal és toronnyal is rendelkezett. 1489. június 26-án ért véget az újjáépítés, aminek idén ünneplik az 535 éves évfordulóját. Mivel a város nem fizetett adót a töröknek, ezért 1544-ben feldúlták, és a templomot felgyújtották. A tűzben a nyugati torony hátrafelé dőlt, és beszakadt a mennyezet, megsérültek a falak, illetve elpusztult a berendezés. 1560-ra a városban megtörtént a vallásváltás, és a reformátusok kerültek túlnyomó többségbe. Így három év múlva a templomot már ők kezdték el újjáépíteni. 1569-re pedig elnyerte mai külső és belső formáját.

Az egész városrészt meghatározza Miskolc legöregebb templomának látványa

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!