Ugrás a tartalomra

Hattyúk is talál(nak) szemet - ne etessük a vízimadarakat

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 17. hétfő 10:32
Ha Tapolcán andalgunk, vagy idén a Balatonra tervezzük a nyaralást, ne készüljünk dugi kenyérrel a kacsáknak, hattyúknak.

Az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - kezdi közleményét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), akik arra kérik a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!

Következmény cunami

A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben káros, mert például:

a kenyér és egyéb értéktelen „táplálék" hosszabb távon megbetegíti a madarakat (angyalszárny-betegség).

Emellett szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást (eutrofizáció). A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést (ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen);
növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt;
önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Sőt, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket - írja az MME, akik szerint a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban is.

Cirkuláló probléma

A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat - vázolja a problémát az MME.

További hírek

Olvasnivaló