Ugrás a tartalomra

A helyszínen is lehet nevezni a 32. Bükki Hegyimaratonra

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 04. kedd 15:31
A 32. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny elnevezésű terepfutó viadalt az előttünk álló hétvégén rendezik meg. A négy egyéni és egy váltó számot kínáló június 8-i, szombati versenyre még a helyszínen is lehet nevezni.
Bükki Hegyi Maraton 2023.06.10. /Fotó: Juhász Ákos

Magyarország legidősebb, 1991-ben indult terepfutó maratonjának a versenyközpontját ezúttal is Miskolcon, a Majálispark – Királyasztalon jelölik ki. Az indulás évét figyelembe véve némi magyarázatra szorul a verseny sorszáma.  Azért nem a 34. alkalommal rendezik meg idén a népszerű erőpróbát, mert a 2000-es évek elején a főszervező Kisgyörgy Ádám kórházi ápolással együtt járó betegsége miatt két alkalommal elmaradt a hegyimaraton. Az Ausztráliától Ukrajnáig, eddig közel húsz ország sportolóit fogadó viadal fővédnökségét Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere vállalta el. A 32. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny kiemelt támogatója Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. 

 „Az igazi kihívás, csodálatos környezetben!” mottót viselő versenyen négy hosszabb táv, maraton-egyéni (42,4 km), maraton-váltó (4×10,6 km), félmaraton - egyéni (21,2 km), kismaraton (10,6 km) várja a futás szerelmeseit. Ennek a négy versenyszámnak a mezőnye a 10,6 kilométeres, 330 méter szintemelkedéssel nehezített körpályán vetélkedik. A futók körönként visszatérnek az „erdei stadionba”, így a szurkolók, családtagok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a verseny alakulását. 

A kevésbé felkészültek, illetve a nagyon fiatalok és az idősebbek számára a 3,5 km-es minimaraton kínál mozgási lehetőséget, melyet futva és túrázva is lehet teljesíteni. Az előnevezési határidő ugyan június 2-án lejárt, de a szervezők természetesen a helyszíni jelentkezésre is biztosítanak lehetőséget. Helyszíni nevezés és rajtszám-átvétel június 7-én, pénteken, 16 és 19 óra, illetve a verseny napján, június 8-án szombaton, 7 és háromnegyed 10 között, a versenyközpontban (Majálispark – Királyasztal). 

Idén is ott lesz a mezőnyben a Veresegyházáról érkező Horváth György, aki ebben az évben is elsőként adta le nevezését. Ő az a futó, aki eddig még soha nem hiányzott a Bükki Hegyi Maratonról és legtöbbször a leghosszabb távot teljesítette. Leadta nevezését a Fancsalban élő Bogár János, a magyar és a nemzetközi futótársadalom ikonja is, aki a kezdeti években győztese is volt ennek a versenynek, csakúgy, mint az Athén-Spárta közötti Sparthatlonnak, a Bécs-Budapest Szupermaratonnak, a 100 kilométeres Európa-bajnokságnak, vagy a Kassa-Miskolc Ultramarathonnak. A visszatérő vendégek közül váltót indít a Miskolci Polgármesteri Hivatal, a Miskolc Police, a Mester és a Tanítványok, a VeloRunCoffee, a Sok KIS Kéz Közhasznú Egyesület, vagy a Szolgálati Agarak.

Az első rajt előtt, 9:50-kor rövid koszorúzási ünnepséget tartanak Kisgyörgy Ádámnak, a Bükki Hegyi Maraton elindítójának a versenyközpontban elhelyezett emléktáblájánál. A maraton (egyéni és váltó), a félmaraton és a kismaraton résztvevői 10 órakor, míg a minimaratont választók negyed 11-kor rajtolnak el. A célba érkezést követően mindenki egyedi befutóérmet kap. 

Bővebb információ a versenyről ITT

További hírek

Olvasnivaló