Ugrás a tartalomra

Jógával támogatják a nehéz sorsú gyerekek nyaralását

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. július 09. kedd 14:13
Amikor a lelkek igazán összeérnek: Breitenbach Ildikó jógatanárnak és gyakorlóinak köszönhetően táborokban élvezhetik a nyár szépségeit rászoruló gyermekek. Olyan fiatalok, akiknek egyébként eddig ez nem adatott meg.
Horváth Csongor képgalériája a Hősök terei gyakorlásról 2022-ből

A gyakorló jógatanárról és követőiről már korábban is írtunk. Például onnan ismerhetjük őket, hogy gyakran a szabadban hódolnak szenvedélyüknek: két éve például a Hősök terén csatlakoztunk hozzájuk, amikor Miskolc belvárosában tartottak jógaórát.

Kismamák, nyugdíjasok, kezdők és haladók egyaránt eljöttek az ünnepi alkalomra, hiszen akkor a jóga világnapjáról emlékeztek meg ilyen módon.

Nos, ez az összetartó csapat megmutatja tettrekészségét akkor is, ha jótékonyságról, mások, nálunk rosszabb helyzetben élők megsegítéséről van szó. De kezdjük az elején.

Breitenbach Ildikó: köszönöm a gyakorlóimnak!

– Körülbelül 15 éve kezdődött ez nálam, amikor elkezdtem a kinti jógagyakorlásokat – elevenítette fel érdeklődésünkre Breitenbach Ildikó. – Ezek az órák már nagyban mentek, amikor elkezdtem önkénteskedni a Magyar Vöröskeresztnél. Rengeteg nehéz sorsú embert ismertem meg, főleg felnőtteket, de aztán gyermekeket is. Borzasztó volt látni, hogy gyakran tanszerekre sincs pénze ezeknek a családoknak, nemhogy arra, hogy nyári táborba küldjék a gyermekeiket.

Ildikó ezen szeretett volna változtatni. A kinti gyakorlások bevételeit nehéz sorsú gyermekek táboroztatására fordítják. Idén már a hatodik fiatalnak tudtak segíteni.

– Azokból az összegekből tudunk gazdálkodni, amik a gyakorlások során összegyűlnek. A szülők gyakran nem is tudják, milyen táborok vannak, így sokszor én ajánlok a figyelmükbe valamit. Most például két kislány tánctáborba megy Bogácsra, de volt, aki egy angol nyelvű tábort választott magának. Mások kreatív foglalkozásokra jelentkeztek a környéken. A legtávolabbi tábor egyébként a Balatonnál volt – idézte fel a jógaoktató.

Azt is hangsúlyozta, hogy csak olyan helyre mennek az összegek, akiket ismer, akikkel személyesen van kapcsolata. Általában két gyakorlás alatt összegyűlik a szükséges 60-80 ezer forint, amiből már futja egy hétnapos, hat éjszakás táborra. Volt olyan is – tette hozzá Ildikó –, hogy Szabolcs megyéből keresték meg, és 800 ezer forintot ajánlottak fel erre a célra.

Nehéz összeszámolni, de legalább 150 fiatalnak segítettek már ilyen módon a nyaralásban. A nyári mellett egyébként az adventi időszakban is rendszeresen szerveznek hasonló akciókat.

– Számomra ez természetes. Nagy köszönettel tartozom a gyakorlóimnak, hiszen nélkülük nem tudnánk segíteni a nehéz sorsú családokon. Minden ilyen támogatás sokat számít. Ők kapnak egy csodás jógaórát, mi pedig a bevételt jótékony célra fordítjuk – hangsúlyozta Breitenbach Ildikó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!