Ugrás a tartalomra

Kiút a hajléktalanságból – a Vöröskereszt csapata újította fel a lakásokat nekik

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 30. kedd 14:03
A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete támogatásával tíz hajléktalan ember kezdhet munkára épülő, önfenntartó és önellátó életet, amelyre az elmúlt két évben a humanitárius szervezet szociális munkásai készítették fel őket.
Az öt 55 négyzetméteres lakást a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának diplomás szociális munkásai újították fel.

A program indulásakor, 2018-ban, a Hajléktalanokat Gondozó Központ óvó figyelme mellett, szakmai és anyagi támogatásával albérletekben kezdhettek új, önálló életet a mintaprogramban részt vevő hajléktalanok. Az elmúlt 24 hónapban szakmát szerezhettek, megtanulták jövedelmüket beosztani, takarékoskodni. Mindez a társadalmi beilleszkedésüket szolgálta.

A felkészítő időszak megvalósítására a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete 53 millió forintot fordított, amelyet a Széchenyi 2020 program pályázatán nyert el a magyar állam és az Európai Unió közös finanszírozásában. A program most új mérföldkőhöz érkezett: a tíz rászoruló a napokban beköltözik azokba az önkormányzati lakásokba, amelyeket a Magyar Vöröskereszt kért és bérel Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

A humanitárius szervezet egyedülálló kezdeményezését Varga Andrea Klára alpolgármester karolta fel, és segítette a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő lakások kiutalását öt évre. „Az intézményi megoldások nem feltétlenül tudnak tartós kiutat biztosítani a hajléktalanságból. Ha ezek a szállóról korábban már kiemelt és önállósodásukban támogatott kliensek a mintaprogram végén visszakerültek volna a Gondozóközpontba – mert nem találunk a lakhatásukra megoldást –, az nagy valószínűséggel visszavetette volna őket a kezdeti állapotba. Így azonban tudjuk, hogy a mi segítségünkkel és a társadalom támogató hozzáállásával hatalmas esélyt kapnak, amit nem akarnak majd elveszíteni” – mondta Duberné Dunaveczki Éva, a miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője.

Az öt 55 négyzetméteres lakást a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának diplomás szociális munkásai újították fel. Azok, akik a szakmai támogató hátteret is adták az önálló életre való felkészüléshez. Az elmúlt egy hónapban ezek a vöröskeresztes szociális munkások nyílászárót és szanitereket cseréltek, burkoltak és festettek; végül pedig a költöztetésben, a bútorozásban is segítenek a klienseiknek.

A felújítási munkák költségét, mintegy 12 millió forintot a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete önerőből finanszírozta. „Ezt vállalnunk kellett, hiszen csak így van értelme az elmúlt két év felkészítő munkájának. Most jön majd a fokozatos távolodás időszaka, amikor kollégáink, bár jelen vannak és kísérik a klienseket az önálló élet útján, mégis nagyobb távolságból, mint eddig. A gondozottak felé pedig megvan a bizalmunk, mert tudjuk, hogy kemény munkát végeztek az elmúlt két évben azért, hogy a társadalom újra el- és befogadja őket” – mondta Grubert Roland megyei igazgató az ún. Elsőként lakhatás programról. A programba bevont hajléktalanok, akik korábban a Hajléktalanokat Gondozó Központ szolgáltatásait vették igénybe, most tartós és biztonságot nyújtó, önálló háztartást vezetnek majd. Ennek feltétele a munkavállalás. Jövedelmükből maguk fizetik a lakások rezsijét, takarékoskodniuk kell, és be kell tartaniuk az együttélés szabályait. A Magyar Vöröskereszt öt év múlva zárja véglegesen ezt a mintaprogramját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!