Ugrás a tartalomra

Maratoni megpróbáltatás: egy nap a világ, fél nap a világossal

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 25. hétfő 12:17
24 órás versenyt hirdetett a DVTK sakk szakosztálya. A megmérettetésen több fiatal sportoló is részt vett.
Képek: DVTK Sakk Szakosztály

Ha például gátfutásnál vagy az úszósport terén halljuk, hogy egész napos versenyt szervez valaki, azonnal felmerül a kérdés: hogy lehet ennyi időn át, hosszabb megszakítás nélkül kibírni? Bár a sakk sportnál nem lép fel savasodás, és az izmok végletes elfáradása sem jelent gondot, mégsem kevésbé megterhelő egy napot végigjátszani, mintha ugyanennyi időn át kellene a medencében lennie valakinek.

A DVTK 24 órás gyors versenyére 26-an neveztek, az indulók között volt két FIDE-mester besorolású játékos is, valamint 14 fiatal, köztük 5 lány, de senior korosztályú versenyző is táblához ült. 120 mérkőzést játszottak, 5-5 perce volt meccsenként mindenkinek, hogy megtalálja a legkedvezőbb lépéseket. Végül 1431 partit játszottak, elfogyott 29 pizza és több száz szendvics, valamint nagy mennyiségű üdítő is – ezeket tartalmazta a verseny nevezési díja. 6 fő adta fel idejekorán a az egész napos kihívást, ebből 4-en tervezetten, egyéb elfoglaltság miatt. A legtöbb nevezőt a két miskolci klub, a DVTK és a Miskolci KisBocsok SSE adta.

Zámbó Zoltán szakosztályvezető Fotó: Mocsári László

- Nagyon jó hangulatú eseményen vagyunk túl, annak ellenére, hogy a sűrű ifjúsági versenynaptár miatt csupán 26-an neveztek – mondta Zámbó Zoltán a DVTK sakk szakosztályának vezetője. – Az ilyen típusú programok nagyon jó lehetőséget nyújtanak a gyakorlásra. A 120 parti során a fiatalok is ki tudják próbálni az éppen tanult megnyitásaikat, tesztelhetik a tudásukat a közép- és végjátékban. Egy több órás hosszú parti során ezekre nincs igazán lehetőség.

A szakosztályvezető egy érdekes példát is hozott.

- Az egyik versenyzőnél kialakult egy tipikus állás: a végjátékban szélső gyalog plusz rossz futó maradt. Ilyenkor áldozni kell és tartható a döntetlen. Ő ezt nem tudta, és ideje korán feladta a meccset. Az ilyen hibák kiküszöbölésére kiválóak a hasonló megmérettetések, élesben lehet gyakorolni a betanult taktikai elemeket. Emellett megismerik a versenyzők a határaikat, kiderül, mire képesek fáradtan, 20 óra folyamatos sakkozás után. Plusz jó önismereti tréning is: rávilágít, mennyire vagyunk képesek sportszerűen kezelni a hibáinkat.
Az országos és nemzetközi versenyek általában 9 naposak, minden nap egy hosszú, akár 5 órán átnyúló partival. Ezekre is felkészülhetnek a sakkozók az olyan megmérettetéseken, mint a mostani volt.

Ász
Runda Máté Bence akció közben.

- Nekem is voltak megterhelő versenyeim, például egy hasonló, 24 órás rendezvény Békésszentandráson. Nyerni szerettem volna, így minden parti fontos volt. Végül 110 játszmát elvittem 6 vereség és 4 döntetlen mellett. Ehhez azonban folyamatos koncentrációra volt szükség – mondta Zámbó Zoltán, aki hozzátette, az eddigi legkimerítőbb mérkőzése 5 órás és 50 perces volt.

A dobogó felső fokain

A versenyről:
24 órás gyors sakkverseny
26 induló, közte 2 fő FM, 2 x 5 perc tempó, 117 fordulóban.
5 fő hölgy és 14 fő ifjúsági induló volt.
Teljesítve: 1431 játszma, 29 db pizza, több száz szendvics.
Feladta 6 fő, ebből 4 fő tervezett, más program miatt.
Az esemény főbírája Kristóf Péter nemzetközi versenybíró volt.
Bajnok: Pribelszky Bence FM - Miskolci KisBocsok SSE 106 pont
2. hely: Zámbó Zoltán FM - DVTK 102 pont
3. hely: Turcsányi Vince - DVTK 101 pont
További fődíjasok:
4. hely: Barabás Tibor - Mezőkövesd Zsóry SE 95 pont
5. hely: Kovács Kristóf - DVTK 85,5 pont
6. hely: Gáthi Donát - DVTK 83 pont
Különdíjak:
Női: Lazsádi Kerka Lilla - DVTK 62 pont
Szenior: Balázs András - Nyergesújfalu-Hidasnémeti SC 79,5 pont
Ifi: Csiki László Levente - DVTK 67,5 pont
Serdülő: Tóth Kinga - DVTK 29,5 pont

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!