Ugrás a tartalomra

Mintha szeptember volna, úgy dübörög a CineFest

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 13. szombat 11:48
A CineFest 20 éves történetének emlékeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában péntek délután. De számos kapcsolódó program is kísérte az eseményt. 
Fotók: Mocsári László

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jubileumi programsorozatának keretében már áprilistól számtalan eseményt szerveznek a szeptember hatodikai rajtig. Idén egyszerre három jelentős filmes évforduló ad alkalmat az emlékezésre és ünneplésre.

A csütörtökön megnyitott kiállításon a Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál történetéből szemezgettek a tárlat összeállítói, amelyen közel három „cinefestnyi” intervallumra tekinthetünk vissza az elkövetkező egy hónapban.

Az évfordulók alkalmából olyan rendezvényekkel találkozhatunk, amelyek nem csupán a múltra tekintenek vissza, de - többek között az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közreműködésével - Miskolc "filmfesztiválos" örökségét is felidézik.

A pénteki konferencia-hangulatban a tárlatot megnyitó Bíró Tibor, a CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezetője, egyben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fesztiváligazgatója felidézte: amikor elindították a CineFest szervezését, már volt mire építkezniük, hiszen Miskolc nagyon erős fesztiválvárosi múlttal bírt.

A CineFest és a kapcsolódó jubileumi rendezvények programigazgatója köszöntőjében rámutatott: habár manapság egyre kevésbé tulajdonítunk jelentőséget a plakátoknak, a miskolci fesztivál szervezői mind a mai napig hisznek ebben a kommunikációs formátumban. Madaras Péter elárulta: szeptemberre állhat össze annak a kiállításnak az anyaga, ami nem csupán plakátokban, hanem fotókban is feleleveníti majd két évtized emlékeit.

Kattints a galériához!

A tárlat megnyitását követően előadók segítségével az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált elevenítették fel, és persze visszatekintettek a CineFest Filmfesztivál elmúlt 20 évére is. Kapusi Krisztián a Junoban, valamint a Rónai és a Vasas Művelődési Házakban 1964 és 1989 között megtartott miskolci filmfesztiválok történetében kalauzolta az érdeklődőket. 

Ezt követően két kerekasztal-beszélgetés is következett: az elsőt az imént említett várostörténész mellett Muszatics Péter, író, filmtörténész, fesztiválkurátor moderálta, míg a másodikat Bíró Tibor és Madaras Péter. A rendezvényen Bán András műkritikuson kívül Gulyás Gyula, Duló Károly, Molnár György és Szobolits Béla filmrendezők tekintettek vissza Miskolc filmes-mozis régmúltjára, valamint az utóbbi két évtizedben emblematikussá vált helyi, nemzetközi mozgóképes ünnepre. 

A mozi világától némiképp elütő programelemmel is előrukkoltak a szervezők: a most elrajtoló CineGasztro lényege, hogy egy nemzet filmjének vetítését összekössék a gasztronómiai kínálattal a MŰHA előtti téren. A sorozat első részében Franciaország volt a fókuszban. Éppen ezért ugyanitt 18 órától fellépett az Une petite chansonEgy kis sanzon élő zenei koncert duó. Fél nyolctól pedig a Jeanne du BarryA szerető c. filmet bárki ingyenes megnézhette a Béke teremben. 
 
A most megnyílt tárlat május 5-ig látogatható.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!