Ugrás a tartalomra

Több rászoruló több tűzifát kaphat egész télen

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 09. csütörtök 13:26
A teljes fűtési szezonban havonta kétszáz nehéz sorsú miskolci család már rendszeresen igényelheti a szociális tűzifát.
Fotók: Juhász Ákos

Idén teljesen átalakítjuk a szociális tűzifaprogramot, kiszélesítjük a kedvezményezettek körét, és a kiosztható fa mennyiségét is növeljük – összegezte a minap.hu megkeresésére a novembertől érvényes változásokat Fodor Zoltán, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke.

„Eddig évente két-három alkalommal igényelhettek tűzifát a rászorulók, ezt most rendszeressé tesszük: fél éven át minden hónapban megkaphatják az ingyenes fűtenivalót. Novembertől áprilisig lehet részt venni a támogatási programban, az igénylők számától függően egy család akár havonta kétszer is kaphat az egy köbméter fát tartalmazó zsákokból. Az igényléseket a választókerületi önkormányzati képviselőkhöz kell eljuttatni, onnan hozzám kerülnek, majd a MESZEGYI munkatársai ellenőrzik a rászorultság jogosságát. Aki megfelel a feltételeknek, a Városgazda telephelyein veheti át a tűzifát, amit havonta két alkalommal osztunk ki” – részletezte a támogatási rendszer működését a Velünk a Város-frakció önkormányzati képviselője.

A fát a Városgazda központi, nádasréti bázisán aprítják a zsákokba, onnan szállítják a Kabar utcai és lyukóvölgyi telephelyre. Nemcsak a tűzifaosztás időtartamát növelték meg, hanem az ingyen átvehető fa mennyiségét is annak köszönhetően, hogy a vállalat a Belügyminisztérium pályázatán egy 14,5 millió forintos aprítógépet tudott beszerezni. Egy hónap alatt már 200 köbméter fát tudnak feldolgozni, amivel kétszáz zsákot töltenek meg, - a gépnek ennyi a kapacitása, ezzel havonta kétszáz rászorulón tudnak segíteni. Ha nincs ennyi jelentkező, megtörténhet, hogy egy igénylő kétszer is tűzifához juthat egy hónapon belül. 

A Városgazda kéthetente két fuvarral 150-160 köbmétert szállít ki a telephelyekre. Mivel a cégnek nem áll rendelkezésre saját forrás a fuvarokra, a kiszállítás költségeit az önkormányzat és tizennyolc önkormányzati képviselő havonta támogatja.

Az önkormányzat egészségügyi, szociális és környezetegészségügyi bizottságának elnöke az előzményekről elmondta, évek óta foglalkoztatta a változtatás gondolata, hogy végre rendszeresen, az egész fűtési idényben kaphassanak tűzifát a rászorulók. Az új városvezetés támogatta javaslatát, Varga Andrea, szociális területekért felelős alpolgármester bízta meg az átalakítással. „Az új rendszer bevezetésével kiszámíthatóvá tehetjük a nehéz sorsú miskolci családok fűtési támogatását a téli hónapokban” – állapította meg Fodor Zoltán.

További hírek

Olvasnivaló