Ugrás a tartalomra

Háború helyett gyógyítsuk kapcsolatainkat! – már az adventi gyertyák fele ég

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. december 04. vasárnap 18:01
Az önkormányzat és az evangélikus egyház ünnepi műsorával folytatódott az adventi időszak Miskolcon. 

Íme, a szűz méhében fogan, és fiat szül, és Immánuelnek fogják nevezni“ – idézett az Evangéliumból (Máté 1:23) Pethő Judit. Az evangélikus lelkész igehirdetésében a Szent István téren egybegyűlteknek azt hangsúlyozta, hogy a gyógyító Isten velünk van, akitől sokféle módon érkezhet gyógyítás.

– Gyógyulásra várnak kapcsolataink – mutatott rá. Legyen szó szeretteinkről, rokonainkról, barátainkról, szomszédjainkról, ismerőseinkről – helye és ideje van a tisztázó beszélgetéseknek gondolamenete szerint. Kapcsolódó történeteivel Pethő Judit azt igyekezett alátámasztani, a szavak mellett milyen hatalmas a jelentősége a gyógyulásban a csendnek és a tekintetnek – majd kiemelte: ugyanakkor megesik, hogy nincs itt mindegyiknek az ideje.

– Az Istennel elképzelhetetlenül több lehet ez a gyógyulás. Vele olyan kapcsolatok is meggyógyulhatnak, melyek nélküle lehetetlenek volnának – állapította meg. Mindeközben – vetette fel a lelkész – ott húzódik az a kérdés is, hogy magával Istennel milyen a kapcsolatunk, eszerint az ő esetében is helye lehet mindezt végiggondolnunk és végigélnünk.

„Vajon mikor beszéltünk vele? Istennel is eljöhet a tisztázó beszélgetés ideje...”

– hangzott el az evangélikus prédikációban.

– A karácsony az ünnepek ünnepe: a sokadszori egymásra találkozás, az elcsendesedés és a lelki kitárulkozás ünnepe – köszöntötte a hallgatóságot Varga Andrea. Az alpolgármester szerint egyetlen ünnep sincs, amit úgy várnánk, mint a karácsonyt. Úgy vélekedett, ilyenkor múlik a harag, és erősödik az összetartozás – elménkben újraszületnek rég elmúlt emlékeink, elhunyt családtagjaink lelkével egészül ki a család.

– Nagyszüleinktől tudhatjuk: a háborúban karácsonykor elhallgattak a fegyverek. Azt hittük, nekünk csak a nagyapai emlékezet marad. Ami most van, hová vezet? Ezt kérdezzük dermedten egymástól – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet: jelenleg is százezrek menekülnek el hazájukból, és keresnek menedéket máshol. Varga Andrea reményét fejezte ki, hogy Kijev főterén rövidesen körbe tudják majd állni azt az egy bizonyos fenyőfát.

„Legyen ennek vége!”

– nyomatékosította.

– Háború van itthon is, még ha fegyvertelen is – tért át hazánkra a városvezető, hozzátéve: éppen ezért a rezsidíjjal és az inflációval küszködő szegényeknek és fogyatékosoknak is segítő kezet kell, hogy nyújtsunk. Később felidézte, amint 1946-ban összeszámolták a felek a veszteségeiket, s kimondták: „Soha többé!”

„Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek” – hangzott el az idézet az ENSZ által a világégés után elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából.

József Attila egyik verssorára gondoltam, amikor a mai estére készültem. „Törvényünk háborús még, s szebbek az aranykarikák.” Jöjjön már el végre az a rendet szülő szabadság, oly sokan és oly régen várjuk már. Mindenkinek jusson és még maradjon is. Éljünk békében és tisztességben. Fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák – hangsúlyozta Varga Andrea, aki végül köszöntet mondott mindazoknak, akik ezt a város működtetik. A "mentősök, betegápolók és orvosok, tűzoltók és rendőrök, a város kereskedelmében dolgozók, a gépek mellett három műszakban görnyedők, mérnökök, villamost és buszt vezetők, a város tulajdonában álló vállalatoknál dolgozók, a hivatali dolgozók, a kulturális intézményekben színházban, múzeumban, könyvtárban, művelődési házakban dolgozók" munkáját méltatta az alpolgármester. 

Juhász Ákos képgalériája

A Miskolc Televízió által élőben közvetített eseményen fellépett a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium kórusa, valamint a Miskolci Paramuzsikusok, melynek vezetőjével, Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógussal az idézett megszólalók együtt gyújtották meg az adventi koszorú második gyertyáját. 

Advent harmadik vasárnapján, december 11-én ünnepi műsorral a Görögkatolikus Énekkar és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium készül majd. Akkor Orosz Atanáz görögkatolikus püspök hirdet igét, míg Badány Lajos alpolgármester mond köszöntőt. 
 

További hírek

Olvasnivaló