Ugrás a tartalomra

Új lehetőségeket rejt Miskolc vallási turizmusa

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 19:43
A témában rendezett pódiumbeszélgetés nyomán új együttműködések születtek.
A miskolci Szent Háromság ortodox templom bemutatása kórusmuzsikával a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon.

A Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület szervezett a miskolci vallási turizmus kapcsán beszélgetést a közelmúltban a Nyilas Misi Házban. Itt az érintett helyi vallási közösségek és a turisztikai szektor néhány képviselője találkozott, amiről korábban már beszámoltunk. A Miskolci Zsidó Hitközséget Markovics Zsolt főrabbi, az Avasi Református Egyházközséget Hangó István lelkipásztor képviselte. 

A közönség soraiban jelen volt Várhelyi Krisztina, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál ötletgazdája, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja és Krank József atya, a miskolci ortodox közösség parókusa. Az ő szempontjaikra is kíváncsiak voltunk.

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál záróünnepsége. Mocsári László képgalériája

- Tavaly először szerveztük meg a Miskolci Ars Sacra Fesztivált, amely óriási érdeklődést váltott ki. Több mint tízezren vettek részt a rendezvénysorozaton, ahol rendkívül színvonalas programok voltak – osztotta meg szerkesztőségünkkel Várhelyi Krisztina, a fesztivál ötletgazdája. 

Elsorolta, hogy 17 civil szervezet összefogásával 50 eseményt valósítottak meg, ahol a keresztény értékeket és a béke üzenetét hirdették. Emellett 12 új zeneműalkotás és számos képzőművészeti alkotás született a fesztiválra kiadott pályázati felhívásuk keretében. 

Bővítenék az Ars Sacrát

- Tanulságként leszűrtük, hogy a kommunikáció nagyon lényeges dolog és az, hogy ennek a szálai összefussanak. Jó ötletnek tartjuk és köszönettel vennénk, ha idén a Miskolci Tourinform Iroda meghirdetné a Miskolci Ars Sacra Fesztivál eseményeit. Ezt ebben az évben is az országos Ars Sacra Fesztivállal egy időben, szeptember 14-től 22-ig rendezzük meg – mondta Várhelyi Krisztina. 

Elárulta, hogy szeretnék, ha még többen megtekintenék a fesztivált, ezért vidékre is kivinnének eseményeket. A Tourinform bevonásával onnan is közönséget szerveznének, esetleg buszokkal segítenék a Miskolcra jutást. 
Hozzátette, hogy a boldoggá avatására váró Kelemen Didák minorita szerzetes helyi hagyatéka kapcsán pedig távlati terv, hogy Miskolcból római katolikus zarándokhely válhasson. 

Megújul az ortodox templom

Krank József atya, a Miskolci Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa elsőként azt említette, hogy épületeik – a miskolci Szent Háromság ortodox templom, a közösségi ház, a parókia és a Magyar Orthodox Egyházi Múzeum - felújításra szorulnak. Ezzel együtt az ortodox templom jelentős turisztikai látványosság a városban, amit előzetes bejelentkezés után a múzeum alkalmazottja mutat meg – fűzte hozzá. 

A csodás ikonosztazion a miskolci ortodox templomban. Fotók: magánarchívum

- Sokszor láttam a turisták arcán a csodálatot, amikor megtekintették a műemlék templomunkban található impozáns és páratlan szépségű, 17 méter magas, 86 ikont számláló ikonosztáziont. A copf-stílusú barokk templom fő ikonja pedig a csodatévő ahtirkai Szűzanya, amely a hagyomány szerint Nagy Katalin cárnő ajándéka volt – fejtette ki Krank József ortodox parókus. -  A templom épülete szerkezetileg jó állapotban van. Viszont a villamoshálózatot teljesen ki kell cserélni. Emellett esztétikailag is restaurátorok munkájára szorul - részletezte. Hangsúlyozta, hogy reménységre ad okot, hogy a felújítás előkészületi munkái már folyamatban vannak. 

Elmondta, hogy a pódiumbeszélgetés után többen felajánlották, hogy elvinnék a jó hírét a templomnak. Ez egyébként nívós kulturális rendezvények helyszíne is.

Megtudtuk, hogy egy körülbelül 30-60 fős élő, több nemzetiségű - szláv nyelvterületről, Írországból, Jordániából és a Távol-Keletről származó - ortodox közösség jár hozzájuk és talál otthonra békében és szeretetben. Vasárnaponként a liturgiák után közös étkezés és teázás szokott lenni. Csütörtökönként pedig magyar nyelvórát tartanak az újonnan csatlakozott idegen nyelvűeknek. 

Interaktívvá tennék

- Múzeumunk 1986-ban nyitott meg, amely Makedóniából érkező görög kereskedőktől ránk maradt, 17-19. századi egyházi kincseket állít ki – ismertette Bokányi Ljudmilla, a Miskolci Ortodox Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Miskolci Egyetem oktatója. - Az egyik terem az ikonfestészetet mutatja be az orosz iskolától, a krétai-velencei iskoláig. Egy másikban az ötvösmunkák, valamint textíliák, köztük gyönyörű palástok, halotti leplek találhatóak. Itt az Athosz-hegyi szerzetesek által faragott filigrán keresztek is megtekinthetők. A harmadik terem pedig úgy van berendezve, mint egy kápolna, ahol ikonosztázion és szentély is látható – sorolta.

Városnéző séta a miskolci ortodox templomban.

Megosztotta, hogy a tárlat meglehetősen népszerű, ezért a napi négy órás nyitvatartás mellett előzetes bejelentkezésre csoportokat is fogadnak. Évek óta benne élnek a város vérkeringésében és tavaly bekapcsolódtak a Miskolci Ars Sacra Fesztiválba is. Továbbá, hogy az egyházuk vezetése még ebben az évben lehetővé teszi a múzeum felújítását, ezért egy ideig zárva lesz. 

- A jövőben interaktívabbá szeretnénk tenni a kiállításunkat az iskolás gyerekek számára. Éves szinten mindössze 3-4 millió forintból gazdálkodunk, ezért a hírveréshez önkéntesek segítségét vennénk igénybe. A Miskolci Egyetem történelem szakos hallgatóit szeretném megkérni rá, hogy tartsanak népszerűsítő előadásokat iskolákban – magyarázta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!