Ugrás a tartalomra

Ünnepi közgyűlésen adták át a városi elismeréseket

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 11. szerda 19:06
A Miskolci Nemzeti Színházban megtartott ülésen adták át a városi kitüntetéseket és díjakat az azokra érdemes személyeknek és szervezeteknek.

Fotók: Horváth Csongor

Ignácz Dávid jegyző nyitotta meg az ünnepi közgyűlést, a város vezetése nevében köszöntötte Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőt, Szűcs Pétert, a Miskolci Egyetem rektorhelyettesét, a BOKIK elnökeként Bihall Tamást, Ádám Imrét, a VOSZ megyei szerzetének elnökét, valamint a megyei főügyészt, Miskolczi Lászlót. Köszöntötte továbbá a megyei központi kórház főigazgatóját, Révész Jánost, a Magyar Államkincstár megyei igazgatóját, Török Lászlót, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltség-igazgatóját, Radomszki Lászlónét. A jegyző köszöntötte Grubert Rolandot, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatóját, a megyei polgárőrszövetség elnökét, Csóra Györgyöt, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság miskolci katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjét, Dócs Róbertet, a Miskolci Rendőkapitányság vezetőjét, Miskolci Istvánt, a megyei kormányhivatal miskolci járási hivatal vezetőjét, Kovács Petrát, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatóját, László Istvánt, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárját, Kiss Gábort, az MTA miskolci területi bizottság alelnökét, Berkő Pétert, valamint Zay Adorjánt, az Északerdő Zrt. vezérigazgatóját. Továbbá a megjelent önkormányzati tisztségviselőket, a közgyűlés tagjait, a megyei és városi szervek vezetőit, a díszpolgárokat, az egyházak vezetőit, valamint a gazdasági társaságok, oktatási és sportintézményeinek képviselőit. És természetesen az idei kitüntetetteket és rokonaikat.

- A pandémiás időszak után, 2019 óta először tudjuk a város napján megtartani az ünnepi közgyűlést. Ma azokat köszöntjük, akik eredményes, sikeres munkájukkal kivívták a város polgárainak elismerését, és a kuratórium javaslata alapján, valamint a közgyűlés döntése szerint kitüntető címet, valamint díjat vehetnek át - fogalmazott Ignácz Dávid, aki ezzel hivatalosan is megnyitotta az ünnepi közgyűlést.

"Újra itt vagyunk" - nyitotta ünnepi beszédét Miskolc polgármestere. Veres Pál örömét fejezte ki, hogy újra együtt ünnepelhetünk.

- Ünnepeljük városunkat, közös értékeinket és közös eredményeinket, azokat, akikre büszkék vagyunk, és köszöntjük azokat, akik sokat tesznek értünk. Ünnepeljük a kortársainkat és ünnepeljük az elődeinket, akik nélkül ma nem lennénk azok, akik vagyunk - fogalmazott.

Ünnepi közgyűlés I. - Horváth Csongor és Mocsári László képgalériája

Miskolc történetének számos nagy alakja volt - idézte fel a városvezető -, közülük elsőként Szentpáli István emlékét idézte meg Veres Pál. Szentpáli 1922-ben fejezte be harmadik polgármesteri ciklusát. Nehéz feladata volt, hiszen az I. világháború után kellett újraindítania a várost, miközben segítette a trianoni diktátum miatti menekülteket.

- A pártok fölötti várospolitika híve volt - emelte ki Veres Pál, sorolva, mi minden fűződik elődje nevéhez: iskolákat alapított, és Szentpáli indította el a villamosközlekedést is.

"Miskolc valaha élt egyik legnagyobb formátomú vezetője volt" - vélekedett a polgármester.

Őt Hodobay Sándor váltotta a város élén éppen száz éve. Idén száz éve annak is, hogy megfogant Nagy-Miskolc gondolata.

- Ennek vagyunk mi örökösei, folytatói, továbbvivői - mutatott rá.

Ünnepi közgyűlés II. - Mocsári László képgalériája

Hodobay munkásságának eredményeit a mai napig láthatjuk, hiszen folytatta a világháború miatt félbeszakadt fejlesztéseket. Elég csak a csatorna- és vízhálózat korszerűsítésére gondolni, de például öt év alatt kiköveztette és kivilágíttatta a város minden utcáját is. Létrehozták a város új köztemetőjét, a Búza téri vásárcsarnokot, hidak épültek, parkokat alakítottak ki. Fásították Miskolcot.

Az elcsatolt területekről érkezett menekültek számára családiházas területet alakítottak ki, amit ma is Hodobay-telepnek hívunk. Lakóházak épültek, korábban nem látott bérlakásprogram indult regnálása alatt. És a város kulturális élete is hihetetlen fejlődésnek indult - idézte fel Veres Pál.

- Hodobay nagy álma Nagy-Miskolc megteremtése volt, ezt az álmot szeretnénk végre valóra váltani. De nem új településrészekkel, hanem szívvel, lélekkel, kultúrával és odafigyeléssel megtöltve a Szinva városának mindennapjait. Hodobay letette az alapjait annak a városnak, amiben ma is élünk. Miskolc akkor lesz igazán nagy és erős, ha integrálni képes. Ha képes lesz összefogni és egy irányba állítani a város és a környékbeli települések értékeit - sorolta.

Ünnepi közgyűlés III. - Mocsári László képgalériája

"Öröksége velünk él, minden nap, minden lépésben; az utcákon, a tereken, a házak falaiban, a gondolatainkban, a szívünkben. És mi óvjuk, ápoljuk ezt az örökséget, és folytatói kívánunk lenni a Nagy-Miskolc gondolatnak. Folytatjuk az általa megkezdett munkát. Azért fogunk dolgozni, hogy a hagyaték legapróbb darabjai is itt leljenek otthonra, hazatérjenek a városba, és végleges, méltó helyükre kerüljenek.

- Azért fogunk dolgozni, hogy a Szinva városában egységbe kovácsoljuk az embereket, közösséget teremtve megvalósulhasson, amit a Nagy-Miskolc gondolat jelent - tette hozzá Veres Pál.

Szentpáli és Hodobay a városért élt, a közösségért - ahogy a díjazottak is.

Ünnepi közgyűlés IV. - Mocsári László képgalériája

- Köszönjük önöknek a kitartó és önzetlen munkát. Ünnepeljük hát szeretett városunkat, Miskolcot, köszöntjük minden polgárát, akik szebbé, jobbá, még élhetőbbé kívánják tenni. Virágozzék Nagy-Miskolc - zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Az idei kitüntetettek névsorát IDE kattintva találja.

További hírek

Olvasnivaló