Ugrás a tartalomra

Árhullámok alakultak ki az Észak-magyarországi folyókon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 04. hétfő 15:09
Az elmúlt napok csapadékos időjárása következményeként árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin. A vízgyűjtő területeken helyenként a novemberi átlagot elérő csapadék hullott le két nap alatt. Az elkövetkező napokban további számottevő mennyiségű csapadék nem várható, így intenzív apadás valószínű. A nagy mennyiségben érkezett, és a sík vidékre leesett csapadék megemeli a talajvízszintet.
Képünk illusztráció / Fotó: Juhász Ákos (2020)

Az átlagosnál csapadékosabb időjárás miatt Észak-magyarországi folyókon árhullámok indultak el és a helyben lehullott rengeteg eső belvízi elöntéseket is okozott az országban. Ahol lehetséges, a lehullott csapadékból keletkezett belvizeket a vízügyi szakemberek a területen tartják, hiszen a talajvíz helyenként még mindig nem érte el az ideális szintet – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Vízügyi Főigazgatóság,

A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A legnagyobb és legjobb víztározónk pedig a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra. A termőföldeket érintő helyzetről folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel.

Árvízi helyzet

A Tisza jelenleg Tiszabecsnél tetőzik a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállással, alatta Tivadarnál szintén II. fok feletti, lejjebb II. fokot megközelítő tetőzés várható. 

A mellékfolyók közül I. fokot elérő vízállással tetőzött a Sajó Sajószentpéternél, jelenleg tetőzik a Túr Garbolcnál, a Kraszna Ágerdőmajornál. A Bodrog várhatóan a hét második felében tetőzik szintén I. fok feletti vízállással. A Tarna a III. fok feletti tetőzést követően jelenleg apad, Tarnamérán és Tarnaörsön is II. fok feletti a vízállása, a Zagyva Jászteleknél II. fok felett tetőzött, lassan elnyúló apadás valószínű. A Tisza további mellékfolyói várhatóan fokozatot el nem érő vízállással tetőznek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!