Ugrás a tartalomra

A Barlangok Hónapja programsorozatban extrém túrákat is vezetnek majd

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 17:53
Tizedik alkalommal hirdeti meg a Barlangok Hónapja programsorozatot az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve, a Barlangoljunk! című kampány nyitórendezvénye Miskolcon volt.
Fotó: mti/Vajda János

Az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket csütörtökön a Szeleta Park Látogatóközpontban – tette közzé az mti. Rácz András kiemelte: Magyarországon négyezerkétszáz barlangot tartanak hivatalosan nyilván, melyek összhosszúsága a háromszáz kilométert is meghaladja. Harminchárom olyan idegenforgalmi hasznosítású barlang található öt hazai Nemzeti Park területén, melyek a nagyközönség előtt is nyitva állnak. Ezek kedvezményes és ingyenes túrákkal, az év más szakaszában nem látogatható barlangokkal is várják a látogatókat - tette hozzá az államtitkár.

Aggteleken, a Baradla-barlangban például húszszázalékos kedvezményt biztosítanak a hónapban, de hazánkban számos további helyen várják a látogatókat olcsóbb belépőjegyekkel és extra programokkal. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nagy az érdeklődés a hazai barlangok iránt. A tíz nemzeti parki igazgatóság éves, regisztrált látogatószáma mintegy 1,6 millió személy évente. A tíz év alatt, mióta az Agrárminisztérium a Nemzeti Parkokkal közösen megszervezi a Barlangoljunk! hónapot, harminc százalékkal nőtt a barlangi látogatások száma - mondta az államtitkár. 

A hazai barlangok több mint egynegyede a Bükkben található, itt van az ország legmagasabban lévő és legmélyebb barlangja is, a Körös-barlang és a Bányász-barlang – hangsúlyozta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Elmondta, a Nemzeti Park területén a Barlangolás! keretében hetente túrát vezetnek a Szeleta-barlanghoz, az Esztáz-kői-barlangban, emellett egy speciális hosszútúrán a Szent István-barlangban azokat a helyeket is felkereshetik az érdeklődők, melyeket egy átlagos túrán nem tudnak megnézni. Hozzátette, a látogatók a kiépítetlen Kő-lyukban egy ősrégészeti túrán, míg a Bolhási-víznyelőbarlangban egy "extrém, overallos" barlangtúrán vehetnek részt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!