Ugrás a tartalomra

Civilek újítottak fel egy kisavasi lépcsősort

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. december 02. szombat 11:01
A munkák során a lépcsősort részben felújították, a lépcsőfokok új színezést és egy, az avasi borkultúrára utaló idézetet is kaptak.
November utolsó hetében készült el a lépcsők festése. Fotó: Juhász Ákos

Elkészült a múlt héten a Kisavasról a Görgey utcára vezető, Miskolc műemléki jelentőségű területén álló lépcsősor festése. Ahogyan arról beszámoltunk, a terület rendezését olyan civilek csoportja találta ki, akiknek a közelben van pincéje. Egyikük Nagy Bálint, aki a Miskolci Napló érdeklődésére elmondta, a lépcsősor rendbetétele tavaly merült fel először bennük.

– Elindult egy közös gondolkodás arról, mi az, amit civilként mi kezdeni tudnánk a lépcsővel. Mivel tavaly még nem kaptuk meg a nagyobb munkákra az engedélyeket, így csak a sártól és gyomoktól szabadítottuk meg a lépcsősort, az időjárási körülmények azonban néhány hét alatt visszaállították a korábbi állapotot – kezdte.

Ennél többet szerettek volna alkotni – folytatta –, olyat, ami maradandó, és éveken át „gyönyörködhetnek benne az arra járó emberek”. Ezért döntöttek úgy, hogy szeretnék színesre festeni a lépcsősort, mert úgy gondolták, ez a helyieknek és a városba érkező turistáknak is izgalmas lehet. „Az eredeti tervünk az volt, hogy egy nagyon színes, vidám színezést kaptak volna a lépcsőfokok, melyekre az itteni pince- és borkultúrára utaló motívumokat festettünk volna: borospoharat, hordót, szőlőindát. Többféle tervet is készítettünk, az építész szakma ezt soknak találta” – mondta Nagy Bálint.

Valahol ezen a ponton kapcsolódott be a történetbe Szunyogh László, Miskolc főépítésze, aki a helyszínen személyesen is egyeztetett a civil csoportosulással a munkálatokról.

– Ez a lépcsősor valamikor a hetvenes években épült, ráadásul alapok nélkül, így az elmúlt évtizedek erősen nyomot hagytak rajta. A pincetulajdonosok viszont rendszeresen használják, ezért is tartottam jó kezdeményezésnek azt, hogy javítsunk a mostani állapotokon addig, amíg az újjáépítés ideje elérkezik. Az ötletet tehát támogattam, de az eredeti ötlet erre a történelmi helyszínre sok volt, viszont az egyeztetéseink során megállapodtunk végül a terrakotta és a homok színekben – mondta.

A festést megelőzően a Városgazda munkatársai már felújították a lépcsőt, lefestették a korlátot és időközben elkészült a Kisavast a Kálváriával összekötő mulcsborítású sétány is. November 25-én és 26-án pedig a festés is elkészült. Nagy Bálint lapunknak elmondta, semmiképp nem akarta elengedni azt az ötletet, hogy az lépcsősoron valami utaljon az avasi bor- és pincekultúrára, ezért kutatómunkába fogott.

- Végül az Avasi Borút Egyesület honlapján találtam egy ideillő verset, ami nagyon megfogott és elsőre éreztem, hogy az ide való, így ezt festettük fel a lépcsősor első pár fokára – tette hozzá.


A lépcsőre festett sorok:
"Van egy pincém az Avas oldalán.
Ez a pince legfőbb gyönyörűségem,
Mély, mint a bánya, szagos, mint a rét"
Kozma Andor: Pince soirée
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!