Ugrás a tartalomra

Eszközadomány a gyermeksebészetnek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 28. csütörtök 13:27
Újabb fontos eszközzel bővült csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház - Velkey László Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztályának eszköztára egy közel kétmillió forintos adomány jóvoltából. 
Fotó: Juhász Ákos

Az adományátadó ceremónián elhangzott, hogy immár harmadik éve jótékonykodnak a működési területükön a Kerekes Kft. és a Privát Élelmiszer üzletlánc kiskereskedelmi partnerei, jelenleg nyolc vármegyében. Évről évre növekvő összeggel segítik Miskolc mellett a békéscsabai, debreceni, gyöngyösi, jászberényi, salgótarjáni, ceglédi és kisvárdai kórházak gyermekosztályait. Az adományból idén a GYEK egy úgynevezett Pediatric Cysto-Urethroscope eszközt szerzett be, amelynek bekerülési költségéhez az adományozók 2 millió 78 ezer forinttal járultak hozzá.

Kerekes Tibor a vállalkozás képviselője elmondta, a nyolc vármegye kórházainak összesen közel 18 és félmillió forintot gyűjtöttek, ezt a gyermekosztályok között osztották szét. Ebből jutott idén több mint kétmillió a miskolciaknak. „Számunkra kiemelt fontosságú a gyermekek és ezért a kórházi gyermekosztályok támogatása, a partnereinkkel együtt. 2021-ben 15, 2022-ben 17, idén már több mint 18 és félmillió forinttal tudtunk hozzájárulni fontos gyógyászati eszközök beszerzéséhez. Előzetesen egyeztettünk a kórházzal, hogy mire van szükség, miben tudunk segíteni a gyerekek mielőbbi gyógyulása érdekében. Így került megvásárlásra a ma átadott eszköz. A kezdeményezést három éve hagyományteremtő szándékkal indítottuk el, bízunk abban, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is tudjuk ezt folytatni a következő években is” – tájékoztatott az adományozó. 

Révész János, a kórház főigazgatója megköszönte az adományt és kiemelte, a fejlődés alapvetően fontos az intézményben, ha az megáll, akkor egy negatív spirálba kerülhetnek, akár infrastrukturális értelemben, akár a tudásmenedzsmentet tekintve. Ezért szükség van arra, hogy az újabb és újabb innovációkat lekövessék, amennyire az lehetséges. A kórház számára azért is nagyon fontos a ma átadott eszköz, mert a csecsemők és kisgyermekek esetében egy viszonylag gyakori fejlődési rendellenesség kezelését teszi lehetővé, a húgycsőben létrejött benövés megszűntetését, amely gátolja a vizelet elfolyását. 

„Számunkra az is rendkívül fontos, hogy amikor adományt kapunk, az adományozó is kapjon egy pozitív visszacsatolást, ne csak egy köszönet formájában, hanem úgy, hogy maga is érzékelje azt, hogy az intézmény is fejlődött. Mi a GYEK-ben 2018-óta majdnem öt milliárd forint értékben hajtottunk végre különböző beruházásokat. Azt gondolom, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a gyermekellátást megfelelő színvonalon tudjuk biztosítani”- ismertette a főigazgató. Hozzátette, a felújítások nem értek véget, folyamatosan zajlanak tovább, ahogyan sikerül hozzá forrásokat találni. Ez utóbbi három részből állhat: kormányzati, illetve Európai Uniós pályázatokból, a kórház saját gazdálkodásából és adományokból. Ma már a kórházat rendszeresen támogatók száma eléri a kétszáznyolcvanat. 

A GYEK Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztálya által átvett Pediatric Cysto-Urethroscope eszközt Poremba Beáta főorvos, osztályvezető helyettes mutatta be a sajtónak. Megtudtuk, ez a szerkezet az újszülött és kisdedkori urológiai fejlődési rendellenességek ellátására, korrekciójára alkalmas. „Korábban is volt hasonló eszközünk, de az évek alatt amortizálódott, ezért vált szükségessé a pótlása. Ez az eszköz azért nagyon fontos, mert ezzel minimál invazív módon, tehát a lehető legkisebb sérüléssel, a test, a húgyhólyag sebészeti felnyitása nélkül, végezhető el a szükséges beavatkozás. Endoszkóppal, a húgyvezetéken keresztül bevezetett különböző manipulátorokkal kezelhetők az elváltozások” – árulta el a főorvos. Kérdésünkre megnyugtatott, hogy a műtéteket kizárólag altatásban végzik el a kis betegeken.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!