Ugrás a tartalomra

A fenntartható fejlődésről szólt az idei Könyvtárhasználati Verseny 

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 11:17
A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk – tájékoztatták szerkesztőségünket az írásbeli forduló szervezői.
A fotón a versenyzők és felkészítő tanáraik láthatók. (I. kcs.: Csatári Benjámin, Csikó Botond, Nagy-Dézsi Koppány, Bujnóczky Flóra, Fábián Eszter, Hepp Dorottya, Huber Márton, Timár Gyöngyvér II. kcs.: Hriczu Kinga, Justyán Zsanett Vivien Felkészítők: Albók-Márton Rita, Hollóné Pápai Beáta, Kecskés Mária, Marincsákné Nagy Ildikó, Újhelyiné Kenéz Zsuzsanna) Fotó: Magánarchívum

Ebben a tanévben is a miskolci Földes Ferenc Gimnázium könyvtára adott otthont a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulójának február 26-án, melyet 31. alkalommal rendeztek meg. 

A tájékoztatás értelmében a verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk. A versenyzőknek megadott témában (idén a fenntartható fejlődés volt a téma) kellett nyomtatott és internetes forrásokból információkat keresniük, azokat meg kellett érteniük és azokat a feladatok megoldásához fel kellett használniuk. A felhasznált információk forrására pedig etikusan kellett hivatkozniuk.

Megyénkből nyolc 7-8. évfolyamos és két 9-10. évfolyamos tanuló mérte össze tudását. A verseny izgalmas, érdekes, nem a megszokott iskolai feladatokból állt. A szervezők úgy vélik, mivel nem kötődik egy-egy tantárgyhoz, így sok gyerek talál benne igazi élményt. 

A közlemény szerint ebben a tanévben országosan 491 diák indult el a versenyen, közülük 181-en jutottak be az országos írásbeli fordulóba, ami az előző tanévhez képest nagyobb résztvevői létszámot jelent.

A Bod Péterről, a 18. század kiemelkedő könyvtárosáról elnevezett verseny komplex tehetséggondozó verseny a 7–10. évfolyamos tanulók számára. Az 1993-ban indult verseny hazánk első és egyetlen, az információk és a könyvtárak használatára építő megmérettetés. Egyszerre vannak benne jelen a hagyományos és a modern eszközök, a logikus és a kreatív gondolkodás.

A versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezi a Nemzeti Tehetségprogram, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Bookline, a MATARKA és a Filaposta támogatásával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!