Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa a Szentlélek közbenjárását kérte a békéért pünkösdkor

MTI
Utoljára módosítva
2024. május 20. hétfő 10:35
A Szentatya a Szent Péter téren a Szentlélek közbenjárásáért imádkozott, hogy a nemzetek vezetői nyissák meg a béke kapuit.
Ferenc pápa pünkösdkor / Fotó: Vatican Media

A katolikus egyházfő a Mennyek Királynője imádságot kísérő déli beszédében a Szentlélek feladatának nevezte, hogy az egymással ellentétes helyzetekben és a konfliktusokban helyreállítsa a harmóniát "a szívekben, a családokban, a társadalomban és az egész világon" - írta összefoglalójában pünkösdvasárnap az MTI, amikor a keresztény egyház a születésnapját és a Szentlélek kiáradását ünnepli. 

A pápa a Szentlélek beavatkozását kérte a közösség és a testvériség megerősítésében a különböző keresztény egyházak között, valamint azt, hogy a Szentlélek adjon bátorságot a nemzetek vezetőinek a párbeszédhez, ami a háborúk végéhez vezethet. "Nagyon sok háború van, gondoljunk Ukrajnára, mindenekelőtt Harkiv városára, amely két napja szenvedett támadást. Gondoljunk a Szentföldre, Palesztinára és Izraelre. A Szentlélek vezesse a nemzetek vezetőit és mindannyiunkat a béke kapuinak megnyitására" - hangoztatta Ferenc pápa.

A szentatya szentmiséje pünkösd vigíliáján / Fotó: Vatican Media

A Szentatya a Szent Péter-bazilikában délelőtt bemutatott ünnepi misén homíliájában azt mondta, a Szentlélek adjon erőt ahhoz, hogy "ne adjuk fel" a béke akarását. "Továbbra is a békéről beszéljünk annak, aki háborút akar; megbocsátásról annak, aki bosszút hint el, befogadásról és szolidaritásról annak, aki eltorlaszolja az ajtókat és akadályokat emel, életről annak, aki a halált választja, tiszteletről annak, aki szeret (mást) megalázni, hűségről annak, aki minden köteléket elutasít, összekeverve a szabadságot a felületes, homályos és üres individualizmussal" - mondta a pápa homíliájában.

Béke, testvériség, igazságosság

Az egyházfő hozzátette, a felsorolt értékeket úgy kell képviselni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a nehézségektől, a kigúnyolástól, az esetleges ellenállástól, melyek "ahogyan a múltban, ma sem hiányoznak". A pápa úgy vélte, "nagy szükségünk van a reményre, szükségünk van a béke, testvériség, igazságosság, szolidaritás távlatára. Az életben ez az egyetlen járható út, nincsen másik" - magyarázta.

Megjegyezte, hogy a remény nem egyszerűen optimizmust jelent. Parti horgonyhoz hasonlította a reményt, amelyhez az ember ki tud jutni a vízből a horgonyhoz rögzített kötélbe kapaszkodva.

Saját egyházának üzenve a pápa kijelentette, hogy az Evangéliumot a mai világban úgy kell hírül adni, hogy "túllépünk nemcsak a földrajzi határokon, hanem az etnikai és vallási sorompókon is, egy tényleg egyetemes küldetésért".

Rózsaszirmokat hullattak

A Szent Péter-bazilikában Dóbisz Áron orgonaművész lépett fel, aki szombaton már ingyenes ünnepi koncertet mutatott be a városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában és a belvárosi Gesu templomban is. Pünkösdvasárnap délben a római Pantheon mennyezeti nyílásán keresztül több ezer vörös rózsaszirmot hullajtottak lefelé a tűzoltók a Szentlélek kiáradása jelképeként.

Pünkösdhétfő Olaszországban nem számít pirosbetűs ünnepnek: 1949-ben törölték el a túl sok tavaszi munkaszüneti nap torlódása elkerülésére - tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!